Heuvelrug

Heuvelrug moet regenpijp afzagen

waterkruikjes

Komende maand gaat de Heuvelrug veel over water horen. Omdat Heuvelruggers hun water niet vanzelfsprekend moeten vinden en hun regenpijpen moeten doorzagen.

'Hoho, zegt wethouder Tim Verhoef, nadat hij het idee oppert om als gemeente Utrechtse heuvelrug de zonet ten doop gehouden drinkwaterkruikjes als relatiegeschenk aan te schaffen. Hoeveel honderd gaat hij er kopen? 'Ho,' zegt de wethouder, waarschijnlijk mede namens de wethouder financien. 'Ik moet daar eerst nog over nadenken.'

waterkruikjes

Had de gemeente onbegrensde middelen, was dat nadenken niet nodig. De waterkruikjes -handgemaakt, van porselein, door een lokale designer- stralen ambacht, puurheid en uniciteit uit. Net zo uniek en puur als het bronwater dat onderaan de Utrechtse heuvelrug gewoon omhoog komt borrelen, zegt Rutger Hensen, voorzitter van de stichting 100% Heuvelrug. 'Ik heb soms de indruk dat mensen zich er weinig bewust van zijn dat het zo bijzonder is. Maar water van deze kwaliteit is niet vanzelfsprekend.'

Dat niet alleen, water heeft de heuvelrug ook landschappelijk gevormd, schetst Hensen. Het gevarieerde rivierenlandschap onderaan die heuvels natuurlijk, maar honderdvijftigduizend jaar geleden als bevroren rivier -in de vorm van een ijskap die het land vooruit schoof- ook de heuvelrug zelf. En omdat de mensen hier destijds veiligheid en droge voeten vonden, vervolgens ook nog de lokale cultuur en economie. 'Daar is teveel achteloosheid over. Er moet meer gevoel en idee bij water. Dat willen we vertellen.'

En daarom voert 100% Heuvelrug de komende maand campagne. Niet alleen met de doop van het designe waterkruikje, ook met de opening van een dorpspomp te Maarn, met de verspreiding van een magazine en met een flink aantal evenementen. In de vorm van een debat -jawel: over water- op het Amerongse kasteel, en in de vorm van een filmfestival, dat zich voor een groot deel in Heuvelrugse huiskamers gaat afspelen. Al ietsje minder elitair is het evenement op midzomernacht: dan kunnen honderdvijftig autos met inzittenden komen genieten van de film 'De Storm', die wordt vertoond op het tot drive-inbisocoopomgetoverde parkeerterrein van de marinierskazerne te Doorn. 

waterspraak

Om het verhaal nog dichter naar de mensen toe te brengen valt bij ieder huishouden deze week een glossy-magazine in de bus, met verhalen over water. Belangrijk daarin vindt Hensen vooral het verhaal over de sprengen  -gegraven beekjes waar dat heldere water vroeger paradijselijk doorheen kabbelde- die jarenlang dwars over heuvelrug stroomden. Die sprengen stromen niet meer, omdat de grond onder onze voeten droog moest.

'Met wat inzet van iedereen kunnen we de waterstand weer laten stijgen,' suggereert  Hensen. 'Iedereen kan zijn regenpijp afzagen, zodat regenwater gewoon weer de grond inzakt. Dan kunnen we de grondwaterstand zo met 20, 30 centimeter verhogen en gaan die sprengen weer stromen.' Voor geinteresseerden: er ligt een subsidie van €7 per vierkante meter 'ontkoppeld' dakoppervlak klaar.  Dat kan bij een huis met beetje dak snel oplopen tot honderden euro's. Meer info bij de gemeente, of via www.100%heuvelrug.nl