Heuvelrug

Heuvelrug: gemiddeld.

De  Utrechtse heuvelrug doet het beter dan in 2012: in drie rapporten eindigt de regio in de middenmoot.

De Utrechtse heuvelrug mag onverminderd populair zijn als woongebied en bij toeristen, het bestuurlijk imago van de gemeente liep vorig jaar flink wat deukjes op. Met name de 26e en laatste plaats op de financiele ranglijst van Utrechtse gemeenten bezorgde het bestuur veel 'slechte pers'. Dit jaar eindigt de gemeente weer net als in 2011 precies in de middenmoot:  13e.

Zeist voert net als vorig jaar de lijst aan, terwijl buurgemeente Wijk bij Duurstede de rode lantaarn van de Heuvelrug overneemt, blijkt uit de provinciale nota. Daarin lezen we ook dat de provinciaal bestuurders al in Wijk zijn langsgeweest om in een 'koffiegesprek' de provinciale zorgen kenbaar te maken.

De Heuvelrug eindigt niet in alle ranglijstjes gemiddeld. Negatief is de forse stijging van de rioolbelasting (16%), positief is de daling van de schuldenlast. Die schuldenlast -de cijfers gaan hier over 2011- is met €1983 per inwoner nog altijd ruim boven het provinciaal gemiddelde van €1457, maar lager dan het nationaal gemiddelde van €3061.  

Ondanks de stijging van plaats 26 naar plaast 13 -naar het linkerrijtje dus- geeft de financiele positie van de gemeente Utrechtse heuvelrug nog altijd aanleiding 'tot zwaarwegende opmerkingen', inclusief een aantal rode stoplichtjes, aldus de provinciale rekenmeesters.

In de middenmoot eindigt de Heuvelrug ook op een heel ander lijstje: dat van de aanrijtijden van politiie. Die moet bij 112 meldingen binnen het kwartier ter plaatse zijn. Dat lukt op de Heuvelrug in 98,8% van de gevallen, blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. Met de foutmarge van 1,2% -ruim binnen de landelijk toegestane marge- scoort de Heuvelrugse politie landelijk goed, en provinciaal gemiddeld, blijkt uit een lijstje dat RTV Utrecht uit het onderzoek destilleerde.  

Vorige maand scoorde de gemeente Heuvelrug ook al gemiddeld op een test van de Kamer van Koophandel naar de ondernemersvriendelijkheid van gemeentes. Het grote wachten is nu op het verschijnen van een soortgelijk onderzoeksrapport van ondernemersorganisatie MKB. In het vorige MKB-rapport eindigde de gemeente Heuvelrug met  26e plaats helemaal onderaan, wat aanleiding gaf tot een verbeterprogramma. In de kadernota 2014 zegt de gemeente volgend jaar een plek in de 'top 15' te ambieren.