Leersum

Gemeente en Hoogenraad naar mediator

De gemeente Heuvelrug gaat samen met takelbedrijf Hoogenraad naar de mediator, die verdere escalatie van het geschil moet voorkomen.  Inzet is een bedrijfsverplaatsing.

Read More

Hoogenraads advocaat deed het voorstel tien dagen geleden, bij een eerste zitting voor Utrechtse rechtbank. De rechter behandelt daar een claim voor schadevergoeding (€1.5 miljoen) van Hoogenraad, die zich gedwarsboomd voelt door de gemeente Utrechtse heuvelrug bij het zoeken naar een nieuwe bedrijfslocatie. Gistermiddag liet de gemeente weten 'open te staan voor mediation'. Wat Hoogenraad betreft moet de mediation eindigen in een bedrijfsverplaatsing binnen de gemeente Heuvelrug, de gemeente wil niets kwijt over haar insteek bij de mediation.

Hoogenraad Chevy

Hoogenraad kocht begin deze eeuw een locatie aan de Maarsbergseweg te Leersum, maar kreeg uiteindelijk geen toestemming zijn takel-, sleep- en transportbedrijf daarheen te verplaatsen. Een poging het bedrijf te verplaatsen naar het Opijnenterrein tussen Doorn en Leersum strandde opnieuw op een weigering van de gemeente. Ook een poging de Driebergse locatie Hoofdstraat 26 over te nemen lukte tweemaal niet. Volgens de gemeente Heuvelrug past het bedrijf van Hoogenraad op geen van de drie locaties, omdat die in of nabij natuurgebieden liggen. 

De gemeente bood Hoogenraad vorig jaar nog wel een opslagplaats naast de A12 bij Maarsbergen aan als tijdelijke vestiging, in afwachting van definitieve vestiging op het nog aan te leggen bedrijventerrein in Maarsbergen. In de marge liet de gemeente echter ook meerdere malen weten dat Hoogenraad beter op zoek kan naar een locatie buiten de gemeente. Volgens Hoogenraad kan dat niet, omdat de wegen waarvan hij gestrande auto's wegsleept zich hier concentreren. 

Het conflict is de afgelopen jaren geescaleerd, met botsingen in zowel de raadszaal als de lokale media. Volgens diverse aanwezigen zou de rechter bij de eerste zitting geschrokken zijn van de zaak. De rechtszaak wordt 'aangehouden' zolang de mediation duurt. Mocht mediation 'onverhoopt geen oplossing bieden dan moet de rechter maar oordelen over de vordering van Hoogenraad tot het toekennen van een schadevergoeding,' aldus Hoogenraads advocaat Jeroen Brakke. 'Hoogenraad gaat er vanuit dat het zover hopelijk niet hoeft te komen.'