Heuvelrug

Weinig animo koopzondag

AH Zondagsopen

De animo voor de koopzondag onder Heuvelrugse winkeliers is nihil. Alleen een aantal supermarkten opent ’s middags de deuren. Zelfs ketens als HEMA, Zeeman en Blokker houden de deuren ‘voorlopig’ nog gesloten. De Doornse Maartenskerk is sowieso open.

De filiaalhoudster van de Driebergse Action moet er het hoofdkantoor voor opbellen, voor de vraag of de discounter morgen de deuren opent, maar dat hoofdkantoor is helemaal niet op de hoogte van de lokale wetswijziging die de koopzondag mogelijk maakt. Een zondagsploeg blijkt dus niet ingeroosterd. Mogelijk wel in de toekomst, laat Action weten: ,,Maar dat hoeft niet in de krant, we willen klanten geen valse hoop geven.’

Andere Driebergse winkeliers zijn wel op de hoogte van wat de eerste koopzondag op de Heuvelrug moet worden. Maar dat het zondagmiddag geen groot feest zal zijn blijkt na een rondgang over de Driebergse winkelstraat Traaij. Geen van de winkeliers gaat open. Zelfs Bakker Bart, slijter Gall en Gall en een zelfstandige bloemenzaak -allemaal gelegen aan de drukke parkeerplaats van Albert Heijn – gaan niet open. Iedereen heeft zo zijn eigen reden: Geen veiligdag, geen noodzaak, geen extra omzet, geen personeel, geen zin. Ook ondernemers die aan landelijke winkelformules deelnemen zeggen zich niet door hoofdkantoren te laten dwingen de deuren te openen: ‘Dat is gelukkig niet gevraagd, maar dan zouden we wel een probleem hebben,’ aldus de franchiser van Bakker Bart. 

AH Zondagsopen

Volgens Hans van Vugt, bestuurslid van winkeliersvereniging ODC, gaat behalve de AH inderdaad geen enkele van zijn leden open, en blijven ook supermakten Aldi en Lidl gesloten. Van Vugt, een gewezen slijter, zou zelf overigens wel zijn deuren hebben geopend. ‘Een paar zondagen, om te proberen. Ik zou er een evenementje van hebben gemaakt, een proeverij of iets dergelijks. Vervolgens de balans opmaken en samen met de concucollega’s besluiten wat het oplevert,’ aldus Van Vugt. ‘Maar dat zou wel ten koste van mezelf zijn gegaan, want personeel moet je op zondag dubbel betalen.

Jacqueline van den Burg, eigenaar van kledingzaak Top tot Teen noemt de mogelijkheid ‘ns een keer op zondag open te kunnen gaan voor een modeshow’ nog wel als positief, maar heeft de hele heisa van de koopzondag eigenlijk liever niet. ‘Daar zit dit dorp helemaal niet op te wachten. En ikzelf ook niet, het is mijn enige vrije dag. Bovendien hoef ik die drukte voor mijn deur niet ook op zondag nog,’ aldus Van den Burg, die boven haar winklel woont.

Van de geraadpleegde winkeliers in Doorn en Leersum is er ook niet een die een zondagsopening overweegt. Volgens een Leersumse winkelmedewerker zou een kostenbatenanalyse zelfs wel eens negatief kunnen uitpakken. ‘Hier in Leersum stoot je met de koopzondag ook een groep mensen voor het hoofd, en die verlies je als klant. Die groep zou wel eens groter kunnen zijn dan de klanten die je wint,’ aldus de medewerker, die anoniem wil blijven, om nog maar eens te illustreren hoe gevoelig de kwestie ligt.

De Doornse Maartenskerk gaat zondag in elk geval wel open. Het kerkbestuur heeft voor deze speciale gelegenheid zelfs een spandoek opgehangen: ‘Elke zondag open, vanaf 10.00 uur. Boodschappen de gehele zondag gratis.’