Heuvelrug

Heuvelrug snuffelt aan fusie met buurgemeenten

De colleges van Utrechtse heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Rhenen en Bunnik gaan praten over een mogelijke herindeling. Dus niet met de 'grootstedelijke' gemeenten Zeist en De Bilt.

Read More

Dat blijkt uit een memo dat de burgemeester Naafs van Utrechtse heuvelrug gisteren onder zijn gemeenteraadsleden verspreidde. Actuele bestuurlijke ontwikkelingen van hogerhand -de rijksoverheid wil provincies en gemeenten verder herindelen en zorgdiensten naar die grotere gemeentes decentraliseren- worden genoemd als aanleiding. Grotere gemeenten worden in de toekomst bevoordeeld bij de verdeling van rijksgelden, kleinere gemeenten moeten het juist met minder doen.

De keuze voor de buurgemeenten ten oosten en zuiden is gemaakt omdat 'die ons profiel versterken', waarschijnlijk doelend op het groene, landelijke karakter van het collectieve gebied. Heuvelrug werkt al veel samen met genoemde gemeentes, net zoals het dat overigens doet met de gemeentes ten westen van de Heuvelrug, zoals het 'grootstedelijke' Zeist en De Bilt, die niet voor het beraad zijn uitgenodigd.

Burgemeester Naafs heeft zijn collega's uit Rhenen, Wijk bij Duurstede en Bunnik al eerder uitgenodigd voor het 'orienterend gesprek', dat over zes weken moet plaatsvinden. Het gesprek zal moeten gaan over mogelijke vormen van samenwerking. 'Zijn nieuwe vormen van samenwerking nodig? Wordt aan gemeentelijke herindeling gedacht?', aldus het memo.