Driebergen

Paardenfokkerij mag geen manege worden

De paardenfokkerij van de Driebergse boer Hoogenraad mag opnieuw opgericht worden, maar er mogen geen anderen komen paardrijden, beslist de Raad van State vandaag. 

Read More

De rechtszaak was aangespannen door buurman Willems, de eigenaar van landgoed Dennenburg, aan de Driebergse Engweg. Volgens Willems wordt de paardrijhal van boer Hoogenraad gebruikt als manege, en niet als paardenfokkerij. Bovendien zou de vestiging van de paardenfokkerij sowieso niet mogen volgens provinciale regels die de natuur moeten beschermen.

schuur hoogenraad

De Raad van State geeft Willems in het laatste geval geen gelijk, zodat de rijhal opnieuw opgericht kan worden. De rijhal is eerder dit jaar afgebroken, om hem verder van de natuurzone weer op te bouwen als paardenfokkerij, en dat is volgens de Raad van State een agrarische activiteit. Om te voorkomen dat het alsnog een manege wordt moet de gemeente Heuvelrug de planregels zodanig aanpassen dat 'derden' geen gebruik meer kunnen maken van de rijhal.

Hoogenraad bood eerder tijdelijk onderdak aan paardrijvereniging Bosruiters, toen die van landgoed Hydepark moesten verdwijnen. Vorig najaar maakte de gemeente een einde aan die gedoogsituatie en zijn de Bosruiters op zoek naar een nieuwe accommodatie. Volgens Hoogenraad heeft de gemeente zwart op wit beloofd dat de Bosruiters mogen terugkeren naar de rijhal.

Het gaat hier om een langslepende zaak in het gebied tussen Engweg en Lange Dreef, waar nieuwbouwwijk Groene Tuinen moet verrijzen op weilanden die Hoogenraad verkocht aan de gemeente, in ruil voor een fors geldbedrag en de belofte een paardenfokkerij te mogen beginnen. De bouw van de woonwijk is vele malen vertraagd door talrijke procedures van buurman Willems, die vindt dat de woonwijk te dicht tegen zijn landgoed aan ligt. De uitspraak van de Raad van State maakt een einde aan een van de laatste procedures van buurman Willems tegen de woonwijk.

Afgelopen week verdween ook het laatste schuurtje van heidekweker Haalboom van het bouwterrein, dat met een bufferzone – een vijftig meter breed nieuw natuurgebied- wordt gescheiden van landgoed Denneburg. Komend najaar moet de bouw van de eerste honderd van uiteindelijk tweehonderdvijftig woningen beginnen.