Heuvelrug

Heuvelrug heft hondenbelasting alsnog

Heuvelrugse hondenbezitters krijgen binnenkort alsnog de uitgestelde aanslagen voor hondenbelasting in de bus, verwacht wethouder Homan.

Read More

Later dit jaar besluit de Hoge Raad over de rechtmatigheid van het heffen van hondenbelasting, maar eind juli concludeerde de landelijke advocaat generaal alvast dat er juridisch geen probleem ligt rond de heffing, zoals een Bossche rechter dat eerder dit jaar wel vond. De Hoge Raad volgt doorgaans het advies van de advocaat generaal, een onafhankelijk adviseur die voorbereidend werk doet voor de Hoge Raad. 'Nu de advocaat generaal heeft uitgesproken dat je de belasting gewoon kunt opleggen mag je verwachten dat het die kant opgaat. Zodra de Hoge Raad die conclusie bevestigt zullen we dus netjes opleggen en binnenhalen, 'aldus wethouder financien Homan.

Homan schortte de belasting op in februari, daags na de uitspraak van de rechter uit Den Bosch, in een rechtszaak van een hondenbezitter uit Sittard tegen de plaatselijke hondenbelasting. Volgens die rechter kon de gemeente Sittard niet aantonen dat het met hondenbelasting binnengehaalde geld ook weer werd uitgegeven aan hondenbeleid, en was de belasting daarom in strijd met het gelijkheidsbeginsel. De advocaat generaal meent echter dat er juridisch geen beletselen zijn, en adviseert de Hoge Raad daarom het Bossche oordeel te vernietigen.  

Homan vond het risico dat de heffing ook op de Heuvelrug zou worden aangevochten te groot, met alle kosten van dien. 'Zoals u weet heb ik sinds kort een hond, dus ik zou dat ook zelf kunnen zijn,' aldus Homan in februari. Naast Utrechtse heuvelrug schortte ook de gemeente Michielgestel de belasting op, maar daar is inmiddels besloten de aanslagen op 30 september alsnog te versturen om hondenbeztitters niet in 2014 met een dubbele aanslag op te zadelen. Wanneer de Hoge Raad uistpraak doet en Homan de aanslagen verzendt is nog niet bekend. Hondenbezitters betalen in 2013 € 66,60  voor een eerste hond. Een eventuele tweede hond komt al op € 111,24. Collectief hoesten alle Heuvelrugse hondenbezitters €273.000 op.