Doorn

Raadslid ‘narrig’ over aanpak stomerijgif

Voor het eerst worden er ook binnen het Heuvelrugse gemeentebestuur vraagtekens gezet rond de aanpak van de bodem-en luchtverontreiniging van de Doornse stomerij Van Boordt. 'Die troep zit al helemaal tot in de vijver van huis Doorn.'

Gisteren stuurde het Doornse D66-raadslid Erwin Kamp een brief, om het onderwerp op de volgende vergadering te krijgen. Kamp wil weten hoe het komt dat de  informatievestrekking zo traag verloopt, waarom onderzoeken zo lang duren en waarom iedereen telkens onaangenaam verrast wordt met alweer hogere waarden PER in lucht en water.

Verder wil Kamp weten waarom de stomerijmachines die het gewraakte PER gebruiken om kleding te reinigen eigenlijk niet eerder zijn sitlgelegd. 'De wethouder heeft het voortdurend over een historische vervuiling, dat kan ik niet rijmen met de feiten. Het lijkt wel of er steeds meer bijkomt,' aldus Kamp in een toelichting op zijn brief.

Onder inwoners en deskundigen bestaan al langer twijfels rond de gemeentelijke analyse en aanpak van de stomerijvervuiling. Ook de Provinciale Staten vergaderde de afgelopen maanden urenlang over het lekken van reinigingsmiddel PER in de Doornse bodem en lucht. De bron van het lek is nog altijd niet gevonden, hoewel de twijfel groeit of de stomerij zich wel aan voorschriften heeft gehouden.

Twee buurgezinnen zijn afgelopen zomer al geevacueerd, afgelopen weekend voegden zeven kamerbewoners zich bij hen. Ook is er een periode geweest dat een flink deel van Doorn het natuurzuivere Heuvelrugse kraanwater niet langer mocht drinken. In afwachting van de sanering -die miljoenen gaat kosten en zeven jaar gaat duren- zijn bovendien twee woningen naast de stomerij vast opgekocht.

Dat de Heuvelrugse gemeenteraad er de afgelopen maanden opvallend weinig woorden aan vuil heeft gemaakt, is volgens Kamp niet helemaal waar. Zo zou Kamp zelf In juni wethouder Nijhof al van ongevraagd advies hebben voorzien. 'Er zijn lessons learned in het verleden, daar moet je lering uit trekken. Het is van een heel andere schaal, toch kun je van bijvoorbeeld Lekkerkerk leren hoe je zoiets beter kunt oplossen. En dan zie je dat communicatie cruciaal is.'

Sinds dat dringende, interne advies heeft Kamp het dossier wel minutieus gevolgd, maar nooit hard aan de bel getrokken. Bewust, zegt Kamp: 'Ik vind: je moet het college ook niet teveel voor de voeten lopen en meteen hoog van de toren blazen. Je moet hen eerst het vertrouwen geven.'

Afgelopen week kwam alsnog een einde aan het geduld van het Doornse raadslid.  'Zo, en nu bent u bijgepraat, zei de wethouder vorige week dinsdag. Kletskoek, dacht ik toen al, want het enige dat hij zei was dat hij de in december beloofde raadsinformatiebrief niet meer zou schrijven, omdat er binnenkort een speciale bijeenkomst zou volgen. Nou, dat vind ik geen bijpraten.'

Twee dagen later sloegen bij Kamp zelfs 'de stoppen door', toen de wethouder via een memo alsnog moest melden dat er opnieuw onverwacht hoge waarden PER waren gemeten, zo hoog dat kamerbewoners boven de stomerij hun woning moesten verlaten. Kamp: 'Als er nu weer zulke meetresultaten zijn dan doen we toch iets niet goed.'

Volgens Kamp is het  vooral aan de buurman van de stomerij te danken dat er steeds meer over de verontreiniging boven water komt. Van brancheorganisatie Bosatex -belast met monitoring, onderzoek en sanering- heeft Kamp in elk geval geen hoge pet op: 'Bosatex heeft hier een commercieel belang, die zijn niet objectief. Ik zeg: neem de regie, ga dit nu eens zelf goed onderzoeken.'

Kamp zou ook graag zien dat de wethouder wijder communiceert over de verontreiniging dan wat hij zelf 'de inwoners' noemt, een groepje dat zich feitelijk beperkt tot de buren van de stomerij. Kamp: 'Die troep zit al helemaal tot in de vijver van huis Doorn. Het gaat erom dat alle inwoners van Doorn en de Heuvelrug worden geinformeerd.'

Kamp heeft het ook gehad met het vingertje van Nijhof, dat telkens wijst naar de provincie als 'het bevoegd gezag'. Kamp: 'Ik word daar en beetje narrig van. Er zijn veel onderwerpen waar je je als gemeente druk om kan maken, maar in zo'n dossier moet je als gemeentebestuur juist excelleren. Niet op zijn beloop laten, er bovenop zitten en niet wijzen naar de provincie. Dit moet een keerpunt worden.'

Dossier Stomerij:
Kamers boven gifstomerij nu ook al ontruimd
Doornse stomerij: Buren uitgekocht, OM ingeschakeld, gif aangetroffen in de vijver van Huis Doorn
Chemicus: PER vervliegt met koken water
Nog zes urgente stomerijvervuilingen in Utrecht

Stomerijlucht schoon, maar stomer heeft geen zin meer
Stomerijgif al meer dan decennium in beeld
Lucht buurwoningen stomerij nog steeds te vies
Stomerij Van Boordt: Wij lozen helemaal niks

Onrust over stomerijgif neemt nog niet af
Stomerijgif 'dampt' nu ook uit naar drinkwater
Ook tweede buurman ontvlucht gifdampen
Buurman ontvlucht vuile stomerijbodem
Wasserijgif: Afgraven, injecteren, filteren
Gif onder stomerijen Doorn en Driebergen