Heuvelrug

Zorben in het Doornse gat

Vijfentwintig creatieve ondernemers treden aan voor een rondleiding door het Doornse Gat. ‘We willen er geen camping van maken’. 

Vijfentwintig ondernemers ontvangt wethouder Verhoef deze middag in het Doornse gat; vooral man, soms vrouw, allen van middelbare leeftijd en met een keurig mapje onder de arm, waarop de belangrijke dingen worden genoteerd. Want het Doornse gat is te huur, en mischien zelfs te koop. Onder strenge voorwaarden, dat wel. Zo ligt kunstlicht gevoelig, omdat het de hier zo talrijke aanwezige nachtdieren verstoort. Het heffen van entree of parkeergelden ligt nog een treetje gevoeliger. En sowieso is verblijfsrecreatie uit den boze. ‘We willen er geen camping van maken,´ aldus Ramona Bos van het Recreatieschap, dat het Gat wegens kostenreductie juist wil afstoten.

Doornse gat

Onder de ondernemers vertegenwoordigers van het Amsterdamse Klimpark Funforest, maar ook van het Doornse theehuis Helenaheuvel. Na een inleiding door Bos loopt het gezelschap over het prachtig glooiende terrein. De vragen zijn zakelijk: zijn er nu tachtig of tweehonderdduizend bezoekers per jaar? ‘Ergens tussenin,’ antwoordt Bos. Mag er op de konijntjes gejaagd worden als die teveel gaten graven. ‘Plezierjacht is hier verboden’. Hoe wordt het afval nu afgevoerd en kunt u daar een kostenindicatie van geven? ‘Daar komen we op terug.’

Doornse gat 3

Consultant Jean Paul Heanen uit Doorn ziet genoeg mogelijkheden om het Doornse gat te exploiteren. Haenen is op pad voor niet nader te noemen ‘opdrachtgevers’ uit de omgeving. ‘Daar zitten ook ondernemers bij die het Doornse gat gewoon open willen houden, uit maatschappelijk oogpunt,’ zegt Haenen, die het avontuur eventueel zelf ook wel wil aangaan. ‘Het is wel erg leuk om na te denken over wat je in je eigen achtertuin zou kunnen doen.’
Ondernemer Tako Pielage is er ook, met een compagnon, samen op zoek naar een nieuwe locatie, na een gestrand avontuur in Baarle Nassau. Pielage ziet wel mogelijkheden in het Doornse gat, met name vanwege de hellingen. Die maken het reuze geschikt voor zorben. Zorben? ‘Dan rol je in een zorb -een grote kunstof bal- van een helling.’ In een van de hellingen wil Pielage dan een Earthship bouwen; een energieneutraal, biotectonisch gebouw gemaakt van gerecycled materiaal, en met een grote glazen wand op het zuiden. Met daarin natuurlijk horeca. ‘Al deze mensen komen uit de horeca. Want zonder horeca geen inkomsten, en dus geen onderneming.’

Ergens vraagt ook Lyander Schmitz het woord. Schmitz redde het Doornse gat in 2009 van sluiting, als aanvoerder van een protestactie door de lokale SP. ‘Ik wil jullie laten weten dat er ook veel weerstand is tegen dit plan. Het Doornse gat is nu gratis voor iedereen, en dat kost de gemeenschap vijftigduizend euro. Dat is peanuts als je ziet waar onze bestuurders het geld ook aan uitgeven. Er hoeft helemaal niets te veranderen. En het moet zeker geen pretpark worden.’

Doornse gat 2

‘Neem dat mee als bagage,’ zegt Bos, die tot slot de selectieprocedure nog even snel uit de doeken doet. Een deskundige jury kiest uit alle inzendingen -globaal, op een a-4tje- de beste drie. Die mogen hun idee vervolgens van een volwaardig businessplan voorzien. Maar, zegt Bos: ‘Als je teveel vraagt, prijs je jezelf uit de markt.’