Heuvelrug

Wijk verkoopt veerpont

De gemeente WIjk bij Duurstede verkoopt de pont naar Gelderland, meldt website ditiswijk.

Read More

Wat de veerpont opbrengt, of dat er juist een bruidsschat mee gaat meldt het verhaal helaas niet.  De transportdienst tussen de provincies Utrecht en Gelderland over de Lek komt in handen van Ton Paulus, een Limburgse ondernemer die al acht andere veerdiensten exploiteert, waaronder het veerpontje vier kilometers verder, tussen Beusichem en Wijk, dat Paulus in 207 al overnam van de gemeente Buren.

Paulus zegt in het verhaal blij te zijn met de aanwinst, die bestaat uit het veer zelf, het kantoor plus de grond eronder en een concessie voor tien jaar. Vaartijden, veiligheid en tarieven zijn gegarandeerd, schrijft ditiswijk. De privatisering past volgens ditiswijk in de strategie van de gemeente Wijk om diensten in de vrije markt onder te brengen en zichzelf te beperken tot een regierol. Met de deal zou de gemeente geld besparen, hoeveel vermeldt het verhaal niet. Nog vijftien diensten zouden op de nominatie staan voor privatisering. 

682

Ook de Heuvelrug kent een veerdienst tussen Gelderland en Utrecht: de veerpont  tussen Amerongen en Eck en Wiel. Die veerdienst, Regina Fluminum II (Latijn voor Koningin van de Rivier), is al in handen van Amerongse ondernemers. Naar verluidt moeten zij nog altijd en deel van de opbrengst afstaan aan de (erven van) de Kasteelheer van Amerongen. Hillridge zal er eens achteraan of dat wel waar is. De Amerongse pont zoekt overigens nog personeel , meldt de website van de heen en weer.

Overigens pleiten verkeersdeskundigen bij tijd en wijle voor het verplaatsen van de Amerongse veer, om het oude dorp Amerongen van de verkeerstroom te ontlasten.