Heuvelrug

PvdA Zeist wil 16 koopzondagen

In de voortdurende discussie over koopzondagen in de regio komt de PvdA-fractie in Zeist met een nieuw voorstel: 16 koopzondagen.

Read More

Dat bericht de griffie van Zeist vanmiddag. Het Zeister gemeentebestuur wil alle zondmiddagen vrijgeven voor een testperiode van 13 maanden, tot 1 januari 2015. Volgens de Zeister PvdA doet dit geen recht aan de situatie in Zeist, zoals die in peilingen afgelopen zomer tot uiting kwam. In die a-selecte online peilingen bleek een meerderheid van de respondenten voor de vrijheid van ondernemers om zondags de winkel te openen, maar was eenderde tegen die maatregel. Onder ondernemers bleek een grote meerderheid tegen de verruiming van de winkelsluitingstijdenwet. 

Om de tegenstanders tegemoet te komen stelt de PvdA voor het aantal koopzondagen te beperken tot zestien per jaar; een elke maand, plus vier extra koopzondagen in december. Volgens de PvdA zouden ook de kerken kunnen leven met de beperkte verruiming. Bovendien vindt de PvdA ‘dat met dit amendement tegemoet gekomen wordt aan de wens tot een gelijk speelveld binnen en met de omliggende gemeenten, omdat de praktijk van deze gemeenten overeenkomt met de in dit amendement verwoorde variant. Daarnaast kan Zeist zich op deze manier onderscheiden door het aanbrengen van structuur (het is duidelijk wanneer de winkels open zijn).Verder levert het minder overlast op voor omwonenden.’

De gemeenteraad van Zeist neemt over twee weken een besluit over de koopzondagen. Een meerderheid van VVD, D66, Groen Links en Seyst Nu steunt het collegevoorstel voor een volledige liberalisering tot 1 januari 2015.  Veel gemeenten in de regio hebben hun winkeltijden reeds geliberaliseerd, maar in de praktijk zijn alleen veel supermarken zondagsmiddags open. Op de Heuvelrug geldt een proefperiode van koopzondagen tot 1 januari, daarna sluiten alle winkels zondag de deuren. Eind februari besluit de gemeenteraad vervolgens of winkels vanaf april weer zondags open mogen.

Afgelopen weken zijn vijfduizend inwoners van de Heuvelrug aangeschreven met het verzoek deel te nemen aan een on-line enquete over de koopzondag. De uitslag daarvan zou de gemeente snel  bekend maken, maar die uitslag laat toch al weer een dikke week op zich wachten. Rond de twaalfhonderd inwoners  zouden de enquete hebben ingevuld. Uit onderzoek van de lokale SP bleek ruim tweederde van de zelfstandige winkeliers tegen de liberalisering te zijn.