Driebergen

Wethouder trots op plan met Triodos

Wethouder Homan is heel erg trots op de samenwerking met Triodosbank voor stationslandgoed Reehorst. De bank zelf is ook positief, maar houdt nog even een slag om de arm.

Wethouder Homan (economie, stationsgebied) van de gemeente Utrechts heuvelrug zegt ´ontzettend blij´ te zijn met de uitwerking van de plannen van de Triodosbank voor landgoed de Reehorst, het stuk EHS-bos tussen NS-station Driebergen en snelweg A12. ‘Ik heb al vaker gezegd dat we geen betere partner voor zo’n gebied kunnen vinden dan de Triodosbank, met hun gevoel voor duurzaamheid en natuur. Dit gaat een onvoorstelbare impuls aan het gebied geven.’

Belangrijk nieuw onderdeel van het plan van Triodos is de verplaatsing van de parkeerplaats van het landgoed, naar het terrein er vlak naast, van snelwegboerderij Hoofdstraat 26. ‘Wat ze doen is de steen des aanstoots -het blik- weghalen van het landgoed, zodat ze de oude landgoedstructuren terug kunnen brengen. Ik vind dat we echt heel trots op mogen zijn dat we dat voor elkaar hebben gekregen. Met deze investering borg je het gebied voor de langere termijn.’

De bank doet dat overigens op verzoek van de gemeente, zegt woordvoerder Pieter van der Gaag. ‘De gemeente heeft ons gevraagd mee te werken aan het verschuiven van de garage naar een verdiepte parkeergarage op Hoofdstraat 26. Daar willen we in principe wel over praten, maar er zijn nog voorwaarden aan verbonden. Vandaar dat je de oorspronkelijke parkeerkplaats op de plannen ook nog ingetekend ziet.’

parkeerplaats triodos deel a

Volgens wethouder Homan past zijn parkeerplaatsidee goed in de verdere plannen die gemeente heeft voor de snelwegboerderij, die de toenmalige gemeente Driebergen eind negentiger jaren kocht om strategische redenen; het voorkomen van ongewenste ontwikkelingen. Na inspraak van inwoners blijken gewenste ontwikkelingen vooral kleinschalig te zijn, waarvoor zich een tiental kandidaten heeft aangemeld.

Die zien zich nu geconfronteerd met een bank die met voorrang al een gedeelte van het terrein krijgt toebedeeld. Homan denkt dat Triodos daar juist precies tussen past.  ‘Ik ben blij dat zo´n stevige investeerder in Hoofdstraat 26 gaat investeren. Dat is een fundament voor de andere ontwikkelingen.’

Volgens Homan wil Triodos bij die andere plannen betrokken worden, maar Van der Gaag van Triodosbank is wat voorzichtiger. ´Hoofdstraat 26 is des gemeentes en ik wil voorkomen dat we daar nu al in meegaan. Daarvoor is het nog te vroeg. Het is best een complex verhaal. Er is nog heel veel niet duidelijk.’

Minder voorzichtig is Van der Gaag over de plannen voor energiewinning op het landgoed. Op de parkeerplaats, op de andere nieuwbouw en op een langerekte strook langs de A12 staan in de jongste plannen veel zonnepanelen geprojecteerd. Ook ziet de bank graag een windmolen op het landgoed. ‘Het is nog maar een idee, het moet allemaal nog onderzocht. Maar we willen wel graag zelf onze energie opwekken, op of dichtbij het landgoed. Dat vinden we bij duurzaamheid horen. Daarin werken we ook samen met het Economic Board of Utrecht, dat bezig is met energiewinning op de Heuvelrug.’

parkeerplaats triodos B

Blij is wethouder Homan ook dat het antroposofisch-agrarische Louis Bolk instituut van het landgoed zelf -ze huizen al decennia in tijdelijke barakjes achterop het landgoed- verhuist naar de boerderij even ten zuiden van het landgoed, de oude boerderij van De Wit aan de Odijkerweg. ‘Daarmee gaat het instituut naar een plek waar het echt hoort. En kunnen de barakjes waar ze nu zitten weer bos worden, en de ecologische structuur versterken.’