Driebergen

Alleen de gevels staan nog

Na de brand van vannacht staan alleen de gevels nog overeind van Villa Reehorst. Wier lot mede in handen ligt van toekomstig eigenaar Triodosbank, de bank die ooit werd geboren in dezelfde witte villa.

De diepe bandensporen in het gazon rond de villa verraden zwaar brandweerverkeer, maar even na drie uur ‘ s middags is nog maar een enkele slang actief. Die spuit water in een ruimte achterin de villa, waar het rokerig nasmeult. Andere wagens maken vast de terugtocht, slangen worden opgerold, groepjes brandweermannen staan na te praten.

Napraten doet ook een groepje ex-studenten van de Bernard Lievegoed University, de vroegere Vrije Hogeschool. Ze komen kijken naar wat er over is van wat ooit  hun tweede huis was, zegt Annelijn (20). ‘Het was een fijne school. We bleven vaak hangen, het was echt ons tweede huis. Bij het afscheid vorig jaar heb ik het gebouw gewoon staan knuffelen.

Ook alle kunst -de studenten kregen vooral veel creatieve vakken – is in vlammen opgegaan. En hoogstwaarschijnlijk ook het houten vloertje dat Annelijn vorig jaar nog legde op de zolder: ging in hongerige vlammen op. Ex-student Lucas (19) roemt de sfeer in en rond het monumentale gebouw. ‘Die konijntjes die rondhuppelden, de docenten, de studenten, het was allemaal fijn, als een tweede familie.’

Rector Jeroen Lutters is murw, vanaf de heel erg vroege ochtend staat hij al politie, pers en cameraploegen te woord. Verslagen, dat omschrijft zijn gemoedstoestand nog het best, zegt Lutters hulpvaardig. ‘Niet geschrokken, er hoefden immers geen mensen uit de vensters te springen.’ Maar dat prachtige classistische gebouw waar de school al decennia huist is van binnen helemaal weg. ‘Het was een goede plek, met een rijke historie. En tevreden studenten.’

De bijna honderd studenten die er hun dagelijkse onderkomen vonden zijn elders op het terrein ondergebracht. Voorlopig, tot aan de verhuizing naar Arnhem komende zomer. Want dat de hogeschool weg moest stond al langer vast. Landgoed Reehorst gaat naar de Triodosbank, zodra komend jaar de bouwvergunningen voor het nieuwe kantoor -op nog geen honderd meter van de oude villa- definitief zijn. In Arnhem -in het oude postkantoor en het Eusebiusgebouw- kan rector Lutten verder werken aan de expansie van zijn hogeschool, die nu al achthonderd studenten telt.

Dan wordt Lutten weggeroepen door een mevrouw van de recherche, die hem vertelt dat het gebouw is vrijgegeven. Sporen van brandstichting zijn niet gevonden, een technisch mankement is de meest waarschijnlijke oorzaak. Ex-student Lucas heeft wel een vermoeden waar de haard gezocht moet worden. ‘Op zolder stond een grote, oude monitor, een soort meterkast die het hele gebouw bestuurde. Daar zou wel eens wat mis gegaan kunnen zijn.’

Toch blijft het een vreemd verhaal, omdat al 23:07 het brandalarm afging. Toegesnelde politie constateerde niets ongewoons, en vertrok. Iemand die elders op het landgoed woont wierp om 01:00 nog een blik naar binnen: niets ongewoons. Totdat rond 03.30 uur surveillerende agenten vanaf de Hoofdstraat vlammen uit het dak zagen slaan.

Brandweerkorps Driebergen was het eerst ter plaatse, vertelt commandant Gerard van Leeuwen. Vanwege een groot aantal fietsen voor de deur liepen de brandweerlieden eerst een ronde door het huis, maar vonden geen mens. Buiten zagen ze intussen het dak verder doorbuigen. ‘De brand is boven begonnen en naar beneden getrokken. We hadden moeite aan water te komen, daarom hebben we opgeschaald naar grote brand. Daarmee is watertoevoer verzekerd.’

Mannen met dossiermappen en camera’s lopen al rond de villa -verzekeringsagenten, schade-experts, bouw-en wonigtoezichthouders- om de schade in kaart te brengen. Die is ontegenzeggelijk groot. In kranten heet het dat ‘het gebouw als verloren moet worden beschouwd’, toch staan alle gevels en het voorhius nog fier overeind. Het antwoord op de vraag of restauratie mogelijk is, is een financieel antwoord dat misschien wel in de schoot ligt van de nieuwe eigenaar: de Triodosbank.

Een woordvoerder van Triodos laat weten dat ‘het te prematuur is om daar nu iets over te zeggen, eerst moet duidelijk zijn wat de schade is. Pas dan kan er iets worden gezegd over hoe hier mee om kan worden gegaan.’ Wel wil de woordvoerder directeur Matthijs Bierman nog een citaat ontfutselen: ‘Het is vreselijk dat de prachtige witte villa op Landgoed de Reehorst is uitgebrand. Triodos Bank raakt het bovendien op een andere manier, want in deze villa zijn we ooit opgericht.’