Driebergen

H26 wordt parkeerplaats en ingang Triodosbank

parkeerplaats triodos deel a

Op het terrein van snelwegboerderij Hoofdstraat 26 komt een ondergrondse parkeerplaats voor 400 auto’s, voor de Triodosbank. De bank krijgt ook een toegangsweg via de gemeentelijke boerderij. En misschien ook nog een windmolen.

Triodos begint volgend jaar in 2015 met de bouw van een nieuw binnenlands hoofdkantoor op de Reehorst, het landgoed direct naast NS-station Driebergen-Zeist. Al in 2011 kocht de bank het landgoed, waar sinds jaar en dag een keur aan antroposofische instellingen kantoor houdt. Die kantoortjes blijven onder het beheer van de eveneens antroposofische Triodosbank grotendeels bestaan, net als congrescentrum Antropia en een zorgboerderij achterop het landgoed

 

Nieuw is het hoofdkantoor, een futuristisch gebouw met drie afgeronde paviljoenen, geschakeld en in hoogte toenemend van twee naar vijf verdiepingen, met een maximale hoogte van 23 meter. Het gebouw moet plaats gaan bieden aan zeshonderd personeelsleden. De bedoeling is dat die met het openbaar vervoer of de fiets komen, maar voor een deel van hen en voor gasten is een parkeerplaats nodig.

 

parkeerplaats triodos deel a

 

Oorspronkelijk zou een nieuwe bovengrondse parkeerplaats naast het nieuwe gebouw aangelegd worden, maar Triodos en gemeente Utrechtse heuvelrug willen toch liever verderop een ondergrondse parkeerplaats bouwen. De parkeerplaats moet komen op de akkers tussen het landgoed en snelweg A12, ongeveer op de plek waar nu een grote schuur staat. Het is de schuur van de boederij die de gemeente veertien jaar geleden opkocht, uit strategische overwegingen. 

 

De parkeerplaats moet plaats beiden aan 250 auto´s van gasten van de Triodosbank en 150 gasten van congrescentrum Antropia. Het landgoed zelf -officieel beschermd natuurgebied- blijft hierdoor autovrij. Op het dak van de garage staan zonnepanelen geprojecteerd. Helemaal in de punt van het landgoed, tegen snelweg A12 aan, staat nog een windmolen ingetekend.

 

parkeerplaats triodos B

 

Ook de toegangsweg naar het landgoed en nieuwe Triodoskantoor moet gaan lopen over hetzelfde perceel, dat nu nog in bezit is van de gemeente. Of de boerderij en zeven hectare aan akkers daarbij overgaan naar Triodosbank is nog onduidelijk. Triodos wil in elk geval wel eigenaar worden van de parkeergarage, en nauw betrokken blijven bij de ontwikkelingen elders op het gemeentelijke perceel.

 

De gemeente schuift de andere plannen voor Hoofdstraat 26 daarom even de ijskast in. Aan die plannen is een jaar lang inspraak vooraf gegaan, waaruit bleek dat inwoners en belangengroepen alleen kleinschalige ontwikkelingen willen toelaten. Als gevolg zijn er van de oorsponkelijke vijfendertig inschrijvingen nog tien ondernemers overgebleven. 

 

Overigens blijft de achterste van de zeven hectares gereserveerd voor Prorail, dat het terrein tot 2012 wil gebruiken als opslag van materieel en machines, nodig voor de aanleg van een nieuw NS-station. Naast dat station zou ook een ondergrondse P&R-parkeergagare voor 800 auto’s gebouwd  worden, maar dat werd te duur. Dat wordt toch een bovengrondse garage, voor 600 auto’s.  

 

parkeerplaats triodos