Heuvelrug

Raad: nu geen lichtreclame op Heuvelrug

De gemeenteraad van Utrechtse heuvelrug wil niet dat het college nog meer lichtreclamebakken aan lantaarnpalen verhuurt. De gemeente zegt daardoor 50.000 euro mis te lopen.

Read More

Vorig jaar sloot de gemeente een contract met exploitant C&W-groep, die direct elf reclameborden aan lantaarnpalen in Driebergen en Doorn ophing. Dat bleek tegen de eigen welstandsregels, oordeelde de commisie bezwaar en beroep, waarna het ophangen van de overige negenendertig borden werd opgeschort.

Om de reclameborden alsnog mogelijk te maken wil het college de welstandsregels versoepelen, maar daar steekt de gemeenteraad nu een stokje voor. ‘Daar hebben we ernstige bedenkingen tegen. Je ziet dat de gemeente hier de mist ingaat, dat kwaliteitseisen het onderspit delven en geld de overhand krijgt,’ vindt CU-raadslid Dick Karssen. Groenlinks-raadslid Aloys van Spaandonk wil dat de gemeente eerst nadenkt over het reclamebeleid in het algemeen.

Volgens burgemeester Naafs zijn de reclameborden een uitvloeisel van de wens van de gemeenteraad om geld te verdienen met reclame in de openbare ruimte. Die wens is weer een uitvloeisel van een oud plan van de toenmalige gemeente Driebergen, om geld te verdienen met een groot billboard langs de A12. Dat plan ging al een paar maal niet door, maar het op te halen bedrag van 80.000 euro bleef in de begroting staan.

316

Heuvelrug verdient intussen al wel aan reclame in bushokjes (8.000 euro per jaar) en met 75 sandwichborden (40.000 euro per jaar). Ook heeft de gemeente vorig jaar drie rotondes verhuurd aan de rotondespecialist, die er reclameborden op mag plaatsen. In ruil onderhoudt de verhuurder de rotonde, wat de gemeente volgens wethouder Homan jaarlijks ‘duizenden euro’s’ aan onderhoud bespaart.

Met de lichtreclame zou de gemeente nog eens duizend euro per bord verdienen, maar dat gaat nu niet door. Burgemeester Naafs is er niet blij mee. ‘Deze borden maken het straatbeeld netter. En u trekt hiermee wel 50.000 euro door de plee.”

 

{jvotesystem poll=|19|}