Heuvelrug

Supers Heuvelrug blijven zondags open

De proef met de koopzondag op de Heuvelrug is verlengd tot half april. Dat besloot de Heuvelrugse gemeenteraad vanavond met 14 tegen 11 stemmen.

Read More

Eind februari neemt de gemeenteraad nog een definitief besluit, dat zes weken daarna van kracht wordt. Het is de verwachting dat de gemeenteraad daarbij opnieuw voor de koopzondag zal stemmen, tenzij de bevolking zich in een tweede enquete toch tegen de maatregel keert. In een eerste enquete afgelopen herfst was 49% al min of meer voor de handhaving van de koopzondag, terwijl 38% zich tegen de maatregel keerde.

000959

De stemming van vanavond was nog even spannend vanwege de verdeeldheid in de fractie van GroenLinks/ PvdA. Drie van de zes fractieleden stemden principieel tegen de verlenging, omdat bij de aanvang van de proef afgesproken zou zijn deze per 1 januari te beindigen. Voorstanders van de verlenging betoogden dat het sluiten van de winkels zou leiden tot onduidelijkheid en onbegrip bij de inwoners. ‘We moeten niet vasthouden aan eerdere standpunten, maar juist onze flexibiliteit tonen,’ aldus D-66raadslid Hugo Prakke, indiener van het plan.  

Voorafgaand aan de stemming meldde George Verberne -franchiser van Jumbo Driebergen- namens de zeven deelnemende supermarkten een omzetwinst van 7% in de afgelopen vier maanden van de proef. Bijna achtduizend mensen gemiddeld zouden gebruik maken van de koopzondag, die tien extra banen heeft gecreeerd. ‘We hebben het over een gigantisch economisch belang van een van de grootste werkgevers van de Heuvelrug, aldus Verberne, die ook nog ‘een paar duizend’ handtekeningen overhandigde aan burgemeester Naafs.