Agenda

Het Heelal volgens Dante – 2 lezingen

PERSBERICHT (ingezonden door Il Sogno)

In het kader van 750 jaar Dante organiseert Il Sogno gedurende heel 2015 diverse Dante-activiteiten. Te beginnen met een lezing in twee delen met de titel “Het Heelal volgens Dante”.

In de 14e eeuw schreef de Italiaanse dichter Dante (1265 -1321) de “Commedia” (later “Divina Commedia” – Goddelijke Komedie – genoemd); een denkbeeldige reis door de hel, het vagevuur en de hemel en tot de dag van vandaag, na de bijbel, een van de meest bestudeerde literaire werken.

Marco Silvani, docent Italiaans aan de Hanzehogeshool Groningen, kan bevlogen over Dante en zijn “Goddelijke Komedie” vertellen. Jaren geleden heeft hij dat al eens bij Il Sogno gedaan, dat was toen een groot succes met veel enthousiaste bezoekers. Nu is hij opnieuw te gast en zal de aandacht liggen bij het heelal volgens Dante.

Tijdens elke bijeenkomst wordt een honderdtal afbeeldingen getoond. Deze laten het werk van beeldende kunstenaars zien die zich al vanaf de veertiende eeuw door Dante’s reis hebben laten inspireren. Belangrijke stukken worden voorgelezen met uitleg. Tevens is er veel aandacht voor de actualiteit van het werk. Wist u bijvoorbeeld dat Dante al in 1300 met grote nauwkeurigheid de snelheid van het licht kon weergeven en dat hij een beschrijving gaf van wat nu astrofysici “donkere materie” noemen?

De cursus is bedoeld als eerste kennismaking met Dante’s meesterwerk en heeft de vorm van een hoorcollege met de mogelijkheid om tussendoor vragen te stellen. Voorbereiding is niet nodig.

Organisatie: Il Sogno
Locatie: Landgoed Zuylestein (tussen Leersum en Amerongen)
Data: vrijdag 13 en 27 maart
Tijd: 20.00-22.00 uur (uitloop tot 22.30)
Zaal open: 19.30 uur
Entree per lezing: € 15,- p.p. incl. koffie/thee en een glas wijn in de pauze (bij inschrijving voor beide lezingen tegelijk krijgt u € 2,50 korting)
Inschrijven: www.ilsogno.eu/inschrijfformulier