Ingezonden

Blijvende herinnering aan Simon Vestdijk in Doorn

(ingezonden)

Zaterdag 2 maart is op het Kerkplein in Doorn een standbeeld van Simon Vestdijk onthuld.

Mieke Vestdijk, de weduwe van de schrijver, haalde samen met beeldhouwer Jaap te Kiefte het doek over het beeld weg. Het bronzen beeld stelt Vestdijk in schrijfhouding voor achter zijn bureau. Het beeld is 1.60 meter hoog en weegt 2.000 kilo.

Simon Vestdijk is een van de groten uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Hij vestigde zich in 1939 in Doorn, nadat hij eerder in onder meer Utrecht en Bilthoven had gewoond. Hij schreef tientallen boeken, essays en gedichten.

Trots

Voordat het standbeeld werd onthuld, sprak wethouder Tim Verhoef de aanwezig toe. De wethouder merkte op dat Doorn er terecht trots op is dat de naam van Vestdijk zo onlosmakelijk aan het dorp is verbonden.

Verhoef: ,,Het Comité Vestdijk verdient veel waardering en lof voor zijn vasthoudendheid om deze verbondenheid letterlijk gestalte te geven door een beeld van de schrijver te plaatsen op een centrale plek in het dorp. De verbondenheid van Vestdijk met Doorn wordt zo voor de eigen inwoners en de bezoekers dagelijks zichtbare realiteit.”