Driebergen

Dolfijn Zuid naar Noord. Leeg schoolgebouw voor Ontdekkingsreis

De Driebergse basisschool Dolfijn-Zuid verhuist mogelijk tijdelijk naar Dolfijn-Noord. Basisschool Ontdekkingsreis trekt dan in het lege schoolgebouw.

Dat meldde onderwijswethouder Van Oostrum gisteren aan de gemeenteraad.  Schooldirecteur ad interim Jacqueline Sweerts kan de tijdelijke integratie van de twee Dolfijnen nog niet bevestigen. 'Het zou kunnen. We zijn nu aan het onderzoeken wat het beste is voor de leerlingen.'

Sweerts is net vorige week gestart als tijdelijk directeur, maar het verhuisplan loopt al langer. Ouders worden momenteel geenqueteerd over hun wensen, waarbij het de vraag is of de drie klassen van Dolfijn-Zuid als klas worden verhuisd, of dat de leerlingen verdeeld worden over de klassen van Noord. Sweerts kan wel bevestigen dat er op Noord voldoende ruimte is voor alle leerlingen van Zuid, niet per wanneer een en ander zou ingaan.

Als reden voor de mogelijke stoelendans noemt Sweerts de nieuwbouw van Dolfijn-Zuid. Die nieuwbouw moet volgend jaar starten, gecombineerd met nieuwbouw voor basisisschool Ontdekkingsreis, de school die jaren geleden als Iederwijs begon op De Horst. De Ontdekkingsreis huist -na een tussenverhuizing naar landgoed Beukenrode-  al jaren in de barakken van het voormalig AZC in Boswijk, tussen Doorn en Driebergen.

Die barakken worden gesloopt, omdat een projectontwikkelaar er negen villa's wil bouwen. De pakweg negentig leerlingen van de Ontdekkingsreis kunnen dan alvast naar het lege schoolgebouw van Dolfijn, terwijl elders op het terrein een nieuw schoolgebouw verrijst, aldus wethouder Van Oostrum, die daarover in gesprek is met de Ontdekkingsreis.

Eerder was sprake van een tijdelijke huisvesting in het oude gemeentekantoor, maar dat blijkt bij nader inzien niet haalbaar, aldus wethouder Van Oostrum gisteren. 'Dat wordt een te dure variant, een noodzakelijke verbouwing daar loopt in de tonnen.' Het leegkomen van Dolfijn-Zuid is een uitkomst voor de Ontdekkingsreis, waarvan ouders al tweemaal eerder kwamen klagen dat de gemeente de school te lang laat bungelen in onzekerheid.

Ontdekkingsreis voorziet een groei naar een totaal van tweehonderd leerlingen, tegengesteld aan de krimp van alle andere basisscholen. Volgens een tweet vanavond telt de Ontdekkingsreis inmiddels al honderd leerlingen. Die Ontdekkinsreizigers zouden dan samen onderdak gaan met de leerlingen van Dolfijn-Zuid, die na voltooiing van de nieuwbouw terugkeren naar Driebergen-Zuid.