Heuvelrug

SP: een koopzondag per maand

Vanavond eindigt de Heuvelrugse koopzondagdiscussie in een stemming over het voorstel van D66, VVD en BVH voor het vrijgeven van de koopzondag voor alle winkeliers. De christelijke partijen proberen dat vanavond nog tegen te houden, de SP wil het beperken tot een enkele koopzondag per maand. De sleutel ligt in handen van GroenLinks/PvdA.

De discussie kreeg vanmiddag nog twee kleine wendingen met de indiening van twee amendementen, van respectievelijk SP (een zetel) en van de gecombineerde christelijke partijen CDA, CU en SGP (8 zetels).

De SP concludeert uit twee peilingen onder de inwoners dat er behoefte bestaat aan een koopzondag, maar ook dat kleine winkeliers bescherming nodig hebben. Daarom moet de koopzondag volgens de SP beperkt worden tot elke eerste zondag van elke maand. CDA, SGP en CU concluderen uit de peilingen dat er geen meerderheid is voor de koopzondag, en dat die derhalve niet moet doorgaan.

De inititiatiefnemers van het voorstel voor het vrijgeven van de zondag tellen tesamen 14 zetels. Met een enkele van de 6 stemmen van PvdA/Groenlinks haalt het voorstel al een meerderheid. Twee leden van de linkse fractie hebben eerder laten doorschemeren voor het voorstel te stemmen. Fractieleider Nijhof van de fractie zei vorige maand nog te willen proberen de ondernemers tot een gedragen compromis te willen bewegen, maar zijn kans van slagen lijkt -gezien de verdeeldheid onder de winkeliers- klein.

In de peilingen bleek een meerderheid van 51% voor een algemene (33%) of gedeeltelijke (18%, alleen voor supermarkten, of 12 zondagen per maand) koopzondag, en een flinke minderheid van 40% tegen elke vorm van koopzondag.  Onder de ondernemers -waarvan nog geen kwart meedeed aan de peiling- bleek een ruime meerderheid tegen de koopzondag.

Overigens zegt een meerderheid van de inwoners het afgelopen driekwart jaar gebruik gemaakt te hebben van de koopzondag. 7% van de inwoners zegt supermarkten te boycotten die zondags opengaan. Uit de peiling bleek verder dat er door inwoners weinig overlast is ervaren van de koopzondag.

Vanavond of morgenochtend de uitslag van de stemming, op hillridge.nl