Ingezonden

Spectaculaire verplantingstechniek nog nooit eerder gebruikt

(ingezonden door Copijn)

Utrecht, 13 maart 2014
Spectaculaire verplantingstechniek nog nooit eerder gebruikt
Copijn verplant twee reuzenbomen met vijzelmethode
Copijn Boomspecialisten verzorgt vrijdag 14 maart een spectaculaire verplanting van een Mammoetboom bij de Lange Dreef in Driebergen. De watercipres wordt volgende week verplant. De Mammoetboom is 16 meter hoog en de kroon is 13 meter breed. De Watercipres is 14 meter hoog en de kroon 10 m breed. Deze bomen krijgen een nieuwe plek in de natuurzone 50 meter verderop. De vijzelmethode wordt voor het eerst ingezet voor een verplanting van twee zware volwassen bomen met een zeer forse kluit van 8 bij 8 meter. Hierdoor is een verplanting op korte termijn mogelijk zonder voorbereiding van 2 á 3 jaar.
De vijzelmethode wordt ook gebruikt om zeer grote constructies en gebouwen te verplaatsen. Nog nooit eerder is deze methode ingezet voor de verplanting van bomen. Doordat het transport met weinig trillingen en vibraties wordt uitgevoerd, kunnen hiermee ook gevoelige objecten verplaats worden. Na het persen van de 22 buizen, als draagvloer onder de kluit en het fixeren, zal de boom opgelift worden en in circa 4-5 uur via een rolbaan naar de nieuwe standplaats worden getransporteerd. De specialist Civiele Technieken de Boer-Spanlift B.V. verzorgt middels een vijzelmethode de verplanting met ons. De Boer-Spanlift heeft al veel ervaring met deze techniek, maar een boomverplanting is voor hen ook een bijzonder nieuw project.
Monumentale bomen
De bomen worden verplant in opdracht van Lange Dreef C.V., die het gebied tussen de Lange Dreef en de Engweg in Driebergen opnieuw inrichten. Op deze plek zal een nieuwbouwwijk met vrije kavels verrijzen. Beide bomen staan op de projectlocatie waar een voormalige kwekerij gevestigd was. De kwekerij is verhuisd en deze twee enorme bomen herinneren daar nog steeds aan. De mammoetboom kon floreren, omdat deze pal naast het kassencomplex heeft gestaan en vermoedelijk gebruik gemaakt heeft van het lekwater dat vrijkwam bij het irrigeren van het kassencomplex. Volgens de voormalige eigenaar van de grond is dit ook de oudste watercipres van Nederland, net aangeplant na de Tweede Wereldoorlog. Het zijn twee markante, bijzondere bomen die volgens de Bomenstichting monumentaal zijn.
Voorbereiding giga-operatie
De voorbereidingen voor de verplanting hebben al plaatsgevonden. De bomen zijn in april 2013 gesnoeid met het oog op een goede kroonstructuur. De komende weken is er al grondwerk verricht om de tocht van 50 meter in goede banen te leiden. Ook tijdens de nazorg periode van 3 jaar zullen we de bomen nauwlettend in de gaten houden.

Facts hoog, dik & zwaar
Boomsoort
Mammoetboom Sequoiadendron giganteum
WatercipresMetasequoia glyptostroboides

Stamdiameter
138 cm
103 cm
Kroondiameter
13 meter
10 meter
Boomhoogte
16 meter
14 meter
Leeftijd boom
Ca. 70 jaar
Ca. 70 jaar
Soort
Conifeer
Conifeer
Gewichtkluit
100 ton
100 ton
Totaal gewicht (boom + kluit +frame)
150 ton
150 ton

Verplantbaarheid
Door stedenbouwkundige herontwikkeling kunnen fraaie en waardevolle bomen niet altijd op hun standplaats worden behouden. Wel kunnen ze vaak verplant worden. Of dit technisch haalbaar en zinvol is wordt op basis van een verplantbaarheidsonderzoek bepaald. Dit onderzoek omvat de conditie en stabiliteit van de boom, de grondslag en de opbouw van het wortelstelsel, de bereikbaarheid voor het nodige materieel en de transportroute van de oude naar de nieuwe standplaats. Een boom verplaatsen is nog niet zo moeilijk, maar verplanten is een echt vak. Copijn heeft meer dan 40 jaar ervaring in dit specialisme.
Beelden: Huidige bomen

Copijn Boomspecialisten helpt eigenaren en beheerders van cultureel erfgoed om monumentale bomen generaties lang te kunnen behouden. De naam ‘Copijn’ staat voor ambachtelijk groen en een lange traditie. Wij onderscheiden ons door onze passie voor de levende natuur. Maar ook door een onvergelijkbare kennis en kunde rondom het planten, verplanten, voeden en versterken van bomen met respect voor cultuurhistorische waarden.
Als boomingenieurs worden wij betrokken bij ontwikkelingen op alle schaalniveaus. In samenwerking met architecten, civiele ingenieurs en beleidsmakers gaan wij voor het best mogelijke resultaat. Hierbij kunnen we leunen op geavanceerde onderzoeksapparatuur, diepgaande kennis omtrent groeiplaatsinrichting en een jarenlange uitvoeringservaring. Door rechtsbijstandverzekeraars en de landelijke rechtbanken worden we regelmatig als onafhankelijke deskundigen ingeroepen.
Copijn Boomspecialisten maakt deel uit van Copijn. Als opdrachtgever profiteert u hiermee ook van hoogwaardige kennis en expertise op het gebied van ontwerp en technische detaillering van buiten- en binnenruimten, aanleg en onderhoud van groenprojecten, dak- en binnentuinen.