Ingezonden

Monumentale bomen worden morgen verplant

(ingezonden door Lange Dreef C.V)

Doorn, donderdag 13 maart 2014

Monumentale bomen worden morgen verplant in Driebergen-Rijsenburg
In opdracht van de Lange Dreef C.V. verzorgt Copijn Boomspecialisten vrijdag 14 maart om 10.00 uur de verplanting van een Mammoetboom en Watercipres in het plangebied de Groene tuinen te Driebergen-Rijsenburg. De daadwerkelijke verplanting, zal ongeveer 3-4 uur in beslag nemen. De Lange Dreef C.V. is een samenwerkingsconstructie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Heuvelrug Wonen. De bomen worden verplant, omdat in het gebied tussen de Lange Dreef en de Engweg in Driebergen de nieuwbouwwijk de Groene tuinen wordt gerealiseerd. De Mammoetboom is 16 meter hoog en de boomkroon is 13 meter breed. De Watercipres is 14 meter hoog en de kroon is 10 m breed. Deze bomen krijgen een nieuwe plek in de natuurzone de Groene tuinen.
Vrije kavels
Beide bomen staan op locatie waar vrije kavels komen. Op deze kavels kunnen bewoners hun toekomstige droomhuis realiseren. De eerste bewoners zijn reeds bezig met de voorbereidende werkzaamheden. Volgens de voormalige eigenaar van de grond is de cipres, de oudste watercipres van Nederland, net aangeplant na de Tweede Wereldoorlog. Het zijn twee markante, bijzondere bomen die volgens de Bomenstichting monumentaal zijn. Ter behoud van deze monumentale bomen is bewust gekozen voor verplaatsing naar de natuurzone van de Groene tuinen.
Voorbereiding
De voorbereidingen voor de verplanting hebben al plaatsgevonden. De bomen zijn tijdig gesnoeid met het oog op een goede kroonstructuur. Voor beide bomen is een verplantkluit van 8 meter bij 8 meter geprepareerd. In de verplantkluiten heeft zich een netwerk van fijne haarwortels ontwikkeld waarmee de bomen op de nieuwe locatie meteen voldoende opnamecapaciteit hebben om in hun vochtbehoefte te kunnen voorzien. Ook in de nazorg periode van drie jaar worden de bomen nauwlettend in de gaten gehouden.