Vooruitblik lijsttrekkers

Lijsttrekkerscolumn Veldhuizen (CDA): Zwaar, maar heel leerzaam

Hillridge vroeg alle lijsttrekkers een column te schrijven, met daarin een aantal concrete doelen, en een minimum aan jargon. Iedereen vult zo'n opdracht naar eigen goeddunken in, blijkt uit de bijdrage van CDA-liijsttrekker Henk Veldhuizen.

Ik krijg vaak de vraag: “Wat bezielt jou als ondernemer om in de raad plaats te nemen?”. En dat is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden. Eigenlijk is het beste antwoord een Engelse uitdrukking’ “If you can’t beat them, join them”. Met andere woorden, je moet meedoen als je wat wilt veranderen. Ik merkte in mijn werk als vertegenwoordiger van de grootste ondernemersvereniging van Nederland (LTO), dat alle essentiële zaken al vast waren gelegd in een politieke omgeving. In mijn rol als vooruitgeschoven post van de ondernemers kon ik alleen nog maar over de punten en komma’s in het akkoord praten. Terwijl ik het vaak in essentie niet eens was met beleidsvoorstellen.

Toen ik in 2010 werd gevraagd of ik lijsttrekker wilde worden, ik houd wel van een uitdaging, ben ik op die voor mij onbekende trein gestapt. De afgelopen vier jaar zijn zwaar maar ook heel leerzaam geweest. Zwaar was het omdat er nog meer hooi op mijn vorkje kwam. Vader van vier prachtige pubers. Samen met mijn vrouw, die een fulltime baan als IC verpleegkundige heeft, heb ik een boerderij. Ik had overdag mijn handen vol aan mijn bestuurswerk voor LTO en ’s avonds op pad voor het CDA. Maar het was ook heel leerzaam. Ik heb vier jaar lang als nieuweling in de raad, soms met verbazing, soms met blijdschap en soms tandenknarsend, de kneepjes van het vak geleerd. Ik denk dat ik in de oppositie, het CDA zat de afgelopen vier jaar niet in het college, veel heb meegemaakt waar ik de komende vier jaar profijt van heb.

De belangrijkste les is dat er veel beter naar elkaar en zeker naar de oppositie, geluisterd moet worden. Onze raad en college zijn heel erg naar binnen gekeerd. Onze bruggenbouwers en petitie ondertekenaars hebben heel hard op de deur van de raadszaal moeten slaan om gehoord te worden. Ik vind dat we, raad en college en inwoners samen, de komende bezuinigingen heel goed in gezamenlijkheid kunnen formuleren. Want iedereen zal geraakt worden door de bezuinigingen. Maar ik wens ook dat er een breed gedragen coalitieakkoord komt. De verschillen tussen de meeste partijen zijn te klein om in deze moeilijke tijd niet een uiterste inspanning te doen om eensgezind de problemen te benaderen.

Om terug te komen op de vraag wat mij bezielt. Ik denk dat het anders kan en ik denk dat het anders moet en ik denk dat het CDA daar zeker een goede bijdrage aan kan leveren. We hebben lokaal zeer bekende gezichten op de lijst met grote benaderbaarheid. Als het aan mij ligt komt er meer ruimte. Ruimte voor creatieve ideeën, ruimte om te leven en ruimte om te ondernemen. Zet de ramen en deuren open en weg met het ‘VVD-hokjes-denken’.