Heuvelrug

Bedreigde bejaardenhuizen moeten transformeren

Alle verzorgingstehuizen in Nederland staan onder druk, ook die op de Heuvelrug. Transformeren tot verpleeghuizen of andere specialistische zorg moet de tehuizen redden.

Read More

De bedrijfsvoering van verzorgingstehuizen Sparrenheide, Rehoboth en Beukenstein staat onder zware druk. De overheid -gedwongen door geldtekort- vergoedt in de toekomst niet langer de 'gewone' verzorging van ouderen in de tehuizen, waardoor die op termijn allemaal moeten sluiten, zoals het Algemeen Dagblad gisteren berichtte. Eerder werd via de lokale Stichtse Courant al bekend dat ook zorgcentrum Beukenstein gekozen heeft voor een sterfhuisconctructie, en geen nieuwe bewoners meer aanneemt.

Dat is echter de halve waarheid, zegt Saskia van der Lyke, van zorgorganisatie ISZ De Brug, waarbij de Driebergse zorgcentra Sparrenheide en Rohoboth zijn aangesloten. 'We gaan niet dicht, dat klopt niet. We moeten wel wat doen aan een deel van onze bedrijfsvoering. Kamers die bewoond worden door mensen met gewone verzorging willen we transformeren tot kamers voor ouderen met een somatische of psychogeriatrische indicatie, waarvoor de overheid nog wel vergoedingen betaalt.' Ook wil van der Lyke ruimte voor respijtzorg creeren: 'Dat zijn kamers voor tijdelijke opnamen, zodat bijvoorbeeld een matelzorger een weekendje wegkan.'

Dat de transformatie gepaard gaat met de nodige krimp  -er werken honderden mensen bij de verschillende tehuizen-  is wel waar, bevestigt Van der Lyke. 'Maar er komen ook weer nieuwe kansen, voor de verpleging van mensen met zware zorgvragen en in de zorg voor mensen thuis,'aldus Van der Lyke, die denkt dat de lokale zorgmarkt groot genoeg is voor tehuizen in nieuwe vorm. Om de transformatie in goede banen te leiden zijn stichting De Opbouw, waarvan het interkerkelijke De Brug deel uitmaakt, en de katholieke stichting Beukenstein van plan te fuseren.