Driebergen

Boom onderweg. Verwachte aankomsttijd 14:29;UPDATED

De vijfzestien meter hoge mammoetboom, geplant in 1948, is onderweg naar zijn nieuwe standplaats, vijftig meter verderop. UPDATE: De Sequoiadendron giganteum is vanmiddag veilig aangekomen op zijn nieuwe standplaats.

Het vertrek ging wat stroef, door wat hobbels, puin en wortels. Maar de boom schuift nu over de twee rails, naar zijn definitieve standplaats vijftig meter verderop. De verwachte aankomsttijd ligt tegen 15 uur vanmiddag. Volgende week donderdag pas schuift de nog bijzonderdere watercipres naar dezelfde hoek van de nieuwbouwwijk, waarvoor beide beschermde bomen moesten wijken.

Hieronder twee mistige fimpjes, vanmiddag misschien nog een zonnig filmpje van de aankomst van boom 1. Dat is overigens de rechter boom, niet de linker, zoals in het filmpje abusievelijk wordt gezegd.

UPDATE: De Sequoiadendron giganteum of mammoetboom is vanmiddag om 16:20 uur ongeschonden aangekomen op zijn nieuwe standplaats. De verhuisplooeg sloot zonet in uitgelaten stemming de bouwhekken. 'Het ging fantastisch, we hebben de hele dag gelachen', aldus Wiljan Zwolsman, die namens Copijn de laatste weken hard werkte aan het uitgraven, onderboren, ondersteunen, op de rails vijzelen en vijftg meter vooruitduwen van de ruim een ton wegende boom met kluit.

Maandag gaat de verhuisploeg verder met het onderboren van de nog bijzonderdere Metasequoia glyptostroboides. Mogelijk dat deze iets kleinere en lichtere boom eind van de volgende week ook op de rails gezet kan worden om naast broer giganteum verder te groeien. Beide soorten maken deel uit van een fossiele boomsoort Sequoia. De leeftijd van de oudste nog levende mammoetboom wordt op 3014 jaar geschat. De oudste watercipres -lang uitgestorven gewaand- op een schamele 81 jaar.

Correctie: in China groeien nog oudere exemplaren. Het zijn de ouders van de watercipressen die samen met het Driebergse exemplaar verspreid zijn geraakt over de wereld. Hoe oud deze ouders zijn kan Hillridge niet vinden. Wel dat de genenpakketen van deze bomen sterk op elkaar lijken en dat ze daarom minder vruchtbaar gebleken zijn. Om dat weer op te lossen wordt druk gezocht naar andere exemplaren, met name in China.