Agenda

Michel Krielaars geeft Rusland-lezing

(ingezonden door Boekhandel Baas)   Michel Krielaars geeft Rusland-lezing  Op maandagavond 31 maart geeft Michel Krielaars een lezing naar aanleiding van zijn succesvolle boek Het brilletje van Tsjechov, reizen door Rusland. Naast de inhoud van zijn reisverslag zal Krielaars als Ruslandkenner ingaan op de actuele situatie op de Krim en de rol die Rusland daarbij speelt. Ter afwisseling worden er Russische 19e-eeuwse liederen ten gehore gebracht door Henriette Schenk (zang) en Henk Meulenbeld (accordeon), die de melancholie van het Rusland van toen weergeven.   Voor zijn reizen door Rusland kon Michel Krielaars zich geen betere gids wensen dan Anton Tsjechov. De grote Russische schrijver was een voortreffelijk beschouwer en wist als geen ander de aard van zijn land en landgenoten te doorgronden. Hij zag luiheid, dronkenschap, ontrouw, racisme en antisemitisme, maar ook veerkracht en relativeringsvermogen. Met Tsjechovs blik reisde Krielaars zijn held achterna, van Moskou naar Sint-Petersburg en Jalta, van Perm naar Jekaterinburg, van het Siberische Tomsk naar Vladivostok. Krielaars sprak arbeiders, winkeliers en boeren, die moeite hebben te overleven in een archaïsche maatschappij, en ontmoette ook burgemeesters, oppositiepolitici, artsen en leraren, die hun uiterste best doen hun land te veranderen. Het resulteerde in een bewogen en weemoedig verslag van een land dat in beweging probeert te komen, maar nog altijd vastgeroest zit in een mentaliteit die in veel opzichten dateert uit de Middeleeuwen.   Michel Krielaars (1961) is de huidige chef van de NRC-bijlage Boeken. Daarvoor was hij tussen 2007 en 2012 correspondent in Moskou. Voordat hij in 2007 Coen van Zwol in Moskou opvolgde, was Krielaars plaatsvervangend chef van de kunstredactie. Sinds jaar en dag bespreekt hij non-fictie over Oost-Europa voor de Boeken-bijlage. Na zijn studie geschiedenis en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam was hij onder meer werkzaam als fondsredacteur bij uitgeverij Bert Bakker en buitenlandredacteur bij het actualiteitenprogramma NOVA. Krielaars schreef zelf de romans Meeuw (1996), En het dansen gaat door (1998) en Afkomst (2003) en de verhalenbundel Vanillevla met frambozen (2005). Ook stelde hij met slavist Hans Driessen een bundel met ooggetuigenverslagen van de Russische geschiedenis samen.  De lezing bij boekhandel Jacques Baas begint om 20.15 uur. Boekhandel en brasserie zijn een half uur voor aanvang geopend. Toegang 5 euro. Reserveren wordt aanbevolen. Meer info op www.boekhandelbaas.nl