Ingezonden

Publiek watertappunt bij Wereldkidz Uitkijk

Publiek watertappunt bij Wereldkidz Uitkijk

(ingezonden door St Water Natuurlijk uit de Kraan)

 

Woensdag 26 november is op het plein voor de school Wereldkidz Uitkijk in Amerongen een watertappunt geplaatst. De kinderen van de school, sporters op het sport court ernaast en wandelaars en fietsers, die door Amerongen komen, kunnen vanaf het voorjaar genieten van het heerlijke heuvelrug water, dat hier uit de kraan zal stromen.

 

Stichting “Water Natuurlijk Uit De Kraan” promoot het drinken van kraanwater binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Sinds de oprichting in februari 2013 spant zij zich in voor de realisatie van publieke watertappunten in elk van de zeven dorpen en het aansluiten van de historische dorpspompen op het waterleidingnet. “Behalve dat het beter is voor het milieu (er worden per dag, alleen al in Nederland, minimaal 500.000 plastic flesjes weggegooid), is vrijwel gratis, calorieloos water ook goed voor het terugdringen van overgewicht bij jongeren”, zegt de Stichting.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug verwelkomde dit burgerinitiatief met open armen en heeft in juli 2013 een motie aangenomen, waarin staat dat er bij door de gemeente gefinancierde publieke gebouwen, scholen en sportcomplexen minimaal één openbaar watertappunt toegankelijk moet zijn voor voorbijgangers. Ook hebben ze aangegeven het onderhoud en het waterverbruik van geïnstalleerde tappunten in de publieke ruimte voor haar rekening te nemen.

Het nu in Amerongen geplaatste watertappunt is gerealiseerd in samenwerking met de gemeente, woningbouwvereniging Allemanswaard en Wereldkidz Uitkijk. Binnenkort wordt het aangesloten op het leidingnet, maar om er uitgebreid gebruik van te kunnen maken, hebben we nog even geduld nodig. Om eventuele problemen met vorst te voorkomen, zal het tappunt in het voorjaar van 2015 feestelijk in gebruik worden genomen.

Wereldkidz Uitkijk is bijzonder blij met dit tappunt op het schoolplein. “Het past prima in de visie van de school over gezond gedrag”, aldus schoolleider Marit de Wit. Kinderen kunnen tijdens het buitenspelen of sporten op het plein zelf water ‘tanken’ in hun drinkbeker. Water drinken in plaats van limonade zal hiermee op deze school verder aangemoedigd worden.