Ingezonden

Groene samenwerking gemeente De Bilt en Biga Groep

(ingezonden door Bigagroep)

Groene samenwerking gemeente De Bilt en Biga Groep

Biga Groep onderhoudt al jaren het groen in De Bilt. Of er nu een gazon gemaaid moet worden, een plantsoen geschoffeld of zakken vol zwerfvuil opgeprikt moeten worden. Biga Groep pakt dit graag op. Een aantal teams van medewerkers heeft hier in alle kernen dagelijks een fulltime baan aan. De gemeente is blij met de inzet van Biga Groep. “Veel mensen die in de Bilt komen wonen doen dit vanwege het groen. Dus het werk dat daarbij komt kijken is voor ons van belang. Door bezuinigingen zijn wij helaas wel genoodzaakt de beeldkwaliteit te veranderen. Dit betekent dat de plantsoenen niet meer voor honderd procent onkruidvrij en schoon worden achtergelaten”, aldus unithoofd Beheer Openbare Ruimte van de gemeente De Bilt, Eric Oosterwijk.

Eric: “Wij zijn heel tevreden over de samenwerking. Vooral de flexibiliteit is fijn. Wanneer er bijvoorbeeld een calamiteit is, is er maar één telefoontje nodig naar de teamleider van Bladeren en dan gaat het snel. Een calamiteit kan bijvoorbeeld een ongeluk zijn op de openbare weg of in een tunnel. Biga Groep is dan snel ter plaatse om de achtergebleven rommel op te ruimen.” Zijn collega toezichthouder Henk Volmuller beaamt dit. “De makkelijke beschik- en bereikbaarheid passen bij dit werk. Ik heb ook vaak rechtstreeks contact met de voorman, die zijn team vervolgens instrueert. Dit werkt voor iedereen goed. Er is geen enkel verschil in de kwaliteit van het werk met mensen zonder arbeidsbeperking. Het verschil in aansturing regelt Biga Groep”.

Meer dan werk

Erik: “Wij vinden het belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven, maar ook de financiële kant speelt voor ons een rol. Wanneer we op deze manier mensen aan het werk kunnen helpen besparen we een hoop uitkeringen”. Henk: Met dit werk hebben deze mensen ook een normale baan. Waar komen ze anders nog aan de bak? Omdat mensen vaak in de buurt wonen zijn ze ook gemotiveerd om dit werk te doen’, zegt de tevreden toezichthouder van de gemeente.

 

Mindere kwaliteit

De groenmedewerkers krijgen veel reacties van mensen op de kwaliteitskeuze van de gemeente.

Groenmedewerker Rob (52) uit Bilthoven: ‘Mensen denken dat wij ons werk niet goed doen maar dat is dus niet zo. Ik vind het zelf heel jammer, je laat na het werk natuurlijk het liefst het plantsoen schoon achter. Maar het is niet anders, ook daar zullen we flexibel mee om moeten gaan. Het blijft hard werken, waar ik niet vies van ben’. Toezichthouder Henk: ”Ik verwacht dat de kwaliteitskeuze van ons nog moeilijk is voor veel medewerkers. Het zal wel even wennen worden. Dat zou ik ook hebben’.

 

Onzichtbare beperking

Enthousiast vertelt medewerker Rob: “‘We zijn nu druk met de beplanting rondom het nieuwe gebouw Het Lichtruim. Echt interessant werk om te doen. Alles wat ik meepik aan ervaring en cursussen kan mij weer verder helpen in mogelijk een detachering in de toekomst. Ik hou van afwisseling en buitenwerken, dus dit is werk dat bij mij past. Aan de buitenkant ziet men niet aan mij wat mijn beperkingen zijn en dat is vaak mijn valkuil. Verbaal ben ik sterk en lichamelijk is er niets aan mij te zien. Maar de pezen in mijn handen en voeten werken niet meer zo soepel mee, ik heb behoorlijke suikerziekte en ben echt stressgevoelig. De begeleiding die Biga Groep biedt is voor mij belangrijk. In het verleden (Rob werk ruim twaalf jaar bij Biga) was dit nog niet voor elkaar door veel wisselingen. Ik kreeg dan veel te veel werk in mijn handen geduwd, maar nu hebben ze dit goed georganiseerd.”

Toekomst

Naast de bekende oranje jassen voert Biga Groep ook veel schoonmaakwerk uit in gemeente De Bilt en in het bedrijfsrestaurant werkt een cateringmedewerker van Biga Groep. In de toekomst zou het mooi zijn als mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook andere taken kunnen doen voor de gemeentes. Er staan veel medewerkers te popelen om aan de slag te kunnen met bijvoorbeeld administratieve taken.

 

 

Biga Groep is de ondernemende organisatie in Midden Nederland die voor vijf gemeenten de Wet sociale werkvoorziening uitvoert. Doelstelling van deze wet is het begeleiden van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt naar zo regulier mogelijk werk. Ook bieden zij trajecten aan andere groepen die moeilijk aan een baan komen. Biga Groep geeft maatschappelijk verantwoord ondernemen een gezicht.