Leersum

Leersumse ooievaars live

De vereniging Dorp en Natuur heeft op initiatief van de jeugdgemeenteraad vijf webcams geplaatst bij Leersumse vogelnesten. De camera' s zijn vanmiddag live gegaan. De eerste eieren zijn al gelegd.

(ingezonden door Dorp en Natuur)

Leersumse ooievaars live te volgen op de website van Dorp& Natuur.

Door een unieke samenwerking van vrijwilligers uit allerlei gelederen staat er nu een camera bij het ooievaarsnest aan het Roekenes in Leersum. De eerste eieren zijn ondertussen gelegd. Ook diverse andere broedende vogels zijn live te zien op de website van de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen – Leersum.

Tijdens de Jeugdgemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug op maandag 25 november 2013 hebben fracties van 3 basisscholen verschillende plannen met het thema ‘Haal de natuur naar je toe’ ingediend en verdedigd. Het plan ‘Vogelhuisjes Live’ van de Basisschool De Schakel kreeg de meeste stemmen, en mocht dan ook uitgevoerd worden. De opzet was om camera’s in nestkastjes te plaatsen, om de vogels te kunnen volgen op een website, vergelijkbaar met ‘Beleef de Lente’ van de Vogelbescherming.
De Schakel heeft D&N gevraagd dit coördineren. Er is een werkgroepje ontstaan dat er voor gezorgd heeft dat de beelden via www.dorpennatuur.nl bereikbaar zijn voor scholen en belangstellenden. Er zijn nu beelden van het ooievaarsnest, 2 mezenkasten, een kerkuilkast, een zwaluwkast en een vogelvoedersilo.

Er kwam wel een hoop bij kijken: aanschaf van camera’s, al dan niet al ingebouwd in nestkastjes; het zoeken van geschikte locaties; het installeren van de camera’s. En dan moeten de beelden nog doorgestuurd worden met een snelle internetverbinding, die van 1 maart tot 30 juni aan moet staan. Ook moest de website daarvoor geschikt worden gemaakt, zodat alles goed te vinden is.

De werkgroep heeft ook het oog laten vallen op het ooievaarsnest op het Roekenes, maar hoe breng je dat in beeld? Dat is gelukt met behulp van Staatsbosbeheer, die een 10m lange paal leverde; met vrijwilligers van Dorp en Natuur die hielpen de paal te plaatsen, en daar een camera op te zetten en goed te richten; met sponsoring van extra lenzen door www.webcam-shop.nl om goed te kunnen inzoomen, en met een handige webmaster die zorgt dat alles op de website te zien is. Een samenwerking om trots op te zijn. Er worden al plannen gemaakt om nog meer dieren in beeld te brengen, zoals boommarters en vleermuizen.

De ooievaars hebben al enkele eieren gelegd, in de zwaluwkast is een mus bezig de boel vol te proppen met nestmateriaal, in de kerkuilenkast zijn de kerkuilen al volop bezig met paren, en bij de voedersilo blijken ’s nachts muisjes zich tegoed te doen aan het zaad.
Volg de beelden live op www.dorpennatuur.nl (klik op nestkasten live in de linkerkolom).