Heuvelrug

Een jaar BOA: vijfenzeventig boetes

De gemeentelijke BOA heeft in een jaar tijd 75 boetes uitgeschreven. Plus nog eens 210 schriftelijke waarschuwingen.

Afgelopen week hebben burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug een tweede buitengewoon opsporings ambtenaar (BOA) aangesteld. Hij zal het komende half jaar de BOA assisteren die al sinds vorig jaar mei op de Heuvelrug patrouilleert.

De bestaande opsporingsambtenaar Gert-Jan Visser-Aalbers kampt met tijdgebrek bij het voorkomen van jongerenoverlast en het opsporen van kleinere overtredingen, waar de gewone politie geen tijd voor heeft. Vandaar besloot het college tot de aanstelling van een tweede BOA, die betaald wordt uit een meevaller in het veiligheidsbudget. Het college gaat de gemeenteraad vragen om een extra €60.000 om de tweede BOA ook na het komende halfjaar in te kunnen huren.

De BOA’s moeten functioneren als vriendelijke, maar besliste buurt- en veldwachters die conflicten moeten voorkomen en kleine ergenissen aanpakken. ‘Iemand die de mensen op een goede, fatsoenlijke manier aanspreekt en niet meteen het bonnenboekje trekt,´ aldus burgemeester Naafs over de huidige BOA Gert-Jan Visser .

Visser heef inderdaad niet erg vaak het bonnenboekje getrokken afgelopen jaar, blijkt na navraag van Hillridge. Visser heeft sowieso de maanden tot na de vorige zomervakantie benut als kennismakingsperiode. Daarna heeft Visser (en zijn Wijkse collega, ze patrouilleren ook samen en nemen voor elkaar waar) in totaal 75 boetes uitgeschreven, in hoogte varierend van € 97,- tot € 450,- .

Visser mag weinig boetes hebben uitgeschreven, hij heeft wel de nodige  schriftelijke waarschuwingen uitgereikt, in totaal 210 stuks. Overigens vloeien de opbrengsten uit de boetes niet terug naar de gemeente. Net als de boetes van de flitspaal in Doorn gaan de opbrengsten naar de Rijksoverheid.

Lees ook:
Heuvelrug huurt tweede particuliere agent in
BOA’s als gemeente politie: slecht idee (extern)