Heuvelrug

Nieuwe wethouders: drie bekenden en een onbekende

De gemeente Utrechtse Heuvelrug wordt de komende vier jaar bestuurd door vijf mannen van middelbare leeftijd. Naast burgemeester Naafs zijn dat de bekende gezichten van drie lokale fractievoorzitters, plus het onbekende gezicht van een Dordtse D66' er.

De benoemingen van Henk Veldhuizen, Hans Nijhof en Gerrit Boonzaaijer tot wethouder zijn niet onverwacht. Veldhuizen (CDA, 1962), boer, brandweerman en LTO-bestuurder, liet voor de verkiezingen al weten in de markt te zijn voor een wethouderschap. Hetzelfde deed voormalig kroegbaas, Ajax-fan en Amsterdammer Hans Nijhof (PvdA, 1958).

Ook de benoeming van accountant Gerrit Boonzaaijer (SGP, 1969 ) is niet verrassend, gezien het grote aantal stemmen dat hij wist te behalen -ook onder niet SGP' ers- bij de jongste verkiezingen. Met de  benoeming van de pragmatische SGP'er verliest de gemeenteraad wel een van zijn meest gewaardeerde leden en de Heuvelrugse bevolking zijn trouwste waakhond. Die rol lijkt de komende vier jaar te zijn weggelegd voor SP'er Van Geijtenbeek, al zal VVD' er Jorg ter rechterzijde ook zijn mond roeren.

Grote onbekende in het nieuwe college is eerste wethouder en loco-burgemeester Jan Willem van Dongen uit Dordrecht, geplukt uit het pouletje wethouderskandidaten dat door de verkiezingsoverwinning van D66 al aardig leeg begon te raken. Googlen naar Van Dongen laat een beeld zien van een typische D66'er, en van een gepokt en gemazeld bestuurder.

Van Dongen verlaat een baan als hoofd van de afdeling Identiteit van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij werkte eerder voor automatiseerders Siemens en PinkRoccade. Als lokaal politicus begon Van Dongen in de deelraad van het Rotterdamse Kralingen, maar hij louterde verder in de gemeente Dordrecht, waar hij in 21 jaar op wist te klimmen tot fractievoorzitter van D66. In 201 stapte Van Dongen overnaar de provinciale staten van Zuid-Holland.

Over Van Dongen zijn verder geen personalia, hobby' s of voorkeuren te vinden, zelfs zijn leeftijd en huwelijkse staat blijven nog even onder de pet. In een afscheidswoord als Dordtse fractievoorzitter wordt Van Dongen wel 'een databank' en 'markant door eigenwijsheid' genoemd.

(UPDATE: Vergeten naar leeftijd te vragen maar Van Dongen is getrouwd, twee kinderen, houdt van klassieke muziek en bezocht in het verleden de hockeyvelden, nu wat minder omdat de kinderen zijn uitgevlogen. Was eenvoudig te facebooken, zegt Van Dongen, dus Hillridge had zijn werk weer niet goed gedaan. Van Dongen heeft iig (citaat) wel veel zin in zijn nieuwe baan!)

Buitenstaander Van Dongen krijgt met zowel financien als economische zaken veruit de zwaarste wethoudersportefeuille. Bovendien krijgt Van Dongen met het portefeuilleonderdeel personeel&organisatie een belangrijke taak toegeschoven. Het topzware management van de gemeentelijke organisatie kreeg de afgelopen jaren veel kritiek en slechte rapportcijfers, volgens ingewijden door de verlammende bedrijfsvoering onder de in februari vertrokken gemeentesecretaris Van der Steen. Het weghalen van personeel&organisatie bij de eindverantwoordelijke -burgemeester Naaf- wordt daarom door alle partijen gedragen. 

Henk Veldhuizen gaat zich ontfermen over de beleidsterreinen Sport, Onderwijs, Stationsgebied Driebergen en de infrastructuur rond zijn woonplaats Maarsbergen. Hans Nijhof is Zorg, Welzijn en Cultuur toebedeeld, waaronder ook de ingewikkelde tranisties en de dure Cultuurhuizen. Boonzaaijer krijgt de portefeuille Ruimte toegewezen, inclusief bedrijventerreinen en aangevuld met de zware opgaaf de oude gemeentehuizen te verkopen, aldus de indeling der werkzaamheden van het nieuwe college.