Doorn

Negen villa’s op terrein FNV/AZC/Ontdekkingsreis

Pojectontwikkelaar Van Wijnen gaat negen villa’s bouwen op het voormalig AZC naast Park Boswijk. Het geheel gaat Landgoed Oudeweg heten.

Landgoed Oudeweg krijgt zijn naam van de villa Oudeweg, een villa uit 1838 die al jaren staat te verpieteren aan de N225 tussen Doorn en Driebergen. Het is de villa die twee jaar geleden verfraaid werd met posters van beroemdheden in de vensters, door reclameman Jan de Winter. De Winter voorziet ook een krakkemikkige villa aan het andere uiteinde van Driebergen regelmatig van creatieve slogans.

De villa zelf is onlangs in een executieverkoop aangekocht door de Baarnse Van Wijnen Groep, die eerder al het terrein achter de villa wist te bemachtigen. Daar wil Van Wijnen negen villa’s bouwen, met een laantje er doorheen geweven en een waterpartij langs de Sterkenburgerlaan. De achter het nieuwe landgoed Oudeweg gelegen Buitenplaats Nieuweweg staat overigens nog te koop. Een nieuwe eigenaar mag er  €2,45 miljoen voor betalen.{mprestriction ids=”*”}

De nieuwe woningen op landgoed Oudeweg vallen binnen ‘het hogere segment’. Omdat Van Wijnen elders in de gemeente geen grond heeft om de eis van minimaal 35% sociale woningbouw per project te realiseren zal de projectontwikkelaar bijna een half miljoen (€50.000 per woning) in het gemeentelijk potje voor sociale woningbouw moeten doneren. In dat potje zit inmiddels €1,2 miljoen.

 

Op het terrein staan nu nog diverse gebouwtjes, overblijfsel uit de tijd dat vakbond FNV in de villa en achterliggende gebouwtjes cursussen gaf aan kaderleden. Eind vorige eeuw zijn villa en cursusgebouwtjes een aantal jaar in gebruik geweest van het COA, dat er nog een aantal containergebouwen naast zette om er asielzoekers in te huisvesten.

Na de terugloop in asielaanvragen vertrok het COA en nam basisschool de Ontdekkingsreis haar intrek in het voormalige cursusgebouw. De gemeente Heuvelrug verleende de Ontdekkingsreis afgelopen week nog een noodkrediet van €15.000 om de vocht en tocht in het gebouw te bestrijden, maar het is al langer duidelijk dat de school in 2017 weg moet.{/mprestriction}

Lees ook:
Haast voor Ontdekkingsreis
Provincie verbiedt reclame bij guerillakunst