Heuvelrug

Immanuelkerk sluit deuren na 126 jaar

Wie de Immanuelkerk nog in oorspronkelijke staat wil meemaken moet haast maken. Na 126 jaar komt er morgenochtend een einde aan de kerk van 'de dolerenden', aan de Driebergse Engweg. 

De kerk wordt te duur voor de slinkende groep kerkelijken en moet daarom verkocht. De wijkgemeente neemt volgende week zondag intrek in de veel goedkopere nieuwbouwkerk 't Hoge Licht. Daarmee verlaat een belangrijke Driebergse kerkgemeenschap de kerk die in 1888 werd gebouwd door 'dolerenden', nadat ze zich afsplitsten van de mainstream hervormden van de Grote Kerk aan de Hoofdstraat, zelf een afsplitsing van de Katholieke Kerk.

Na een aantal diensten in een gastvrije boerderij aan de Drieklinken, besloten dolerenden tot de bouw van een eigen kerk. Omdat 'het merendeel der kerkleden tot de boerengemeenschap behoorde, besloot men de kerk zo dicht mogelijk bij de agrariërs zelf te plaatsen', aldus de befaamde gele monumentengids van Driebergen. De bouw begon in januari 1888 en werd in juli voltooid.

De Nederlandse dolerenden vonden elkaar uiteindelijk in een nieuwe kerkstroming: de Gereformeerde Kerk, die onder druk van de ontkerkelijking in 2004 juist weer 'samenging' met de Hervomde kerk, tot kerkkoepel Protestantse Kerk Nederland (PKN). Ook in Driebergen ging dat overigens niet zonder slag of stoot; de wijkgemeenten Hoge Licht, Maranatha en Grote kerk gingen schoorvoetend samen in de Grote kerk, de Immanuelkerk bleef onder invloed van een Evangelische groep een meer eigenzinnige koers varen.

De afscheidsdienst morgenochtend heeft volgens de website van de wijkgemeente 'een open karakter' waarin de aanwezigen terugkijken op 'de bijzondere momenten die ze er hebben gekend en ‘in dankbaarheid terugzien’. Een aantal sprekers zal een herinnering met de gemeente delen, 'waarin zij hun dankbaarheid kunnen verwoorden,' aldus de website van de kerk. Een zondag later zal het gebouw 'aan de eredienst worden onttrokken', waarna kerkgangers de ceremonie afronden door een aantal artefacten uit de oude kerk te voet naar de nieuwe kerk te brengen.

Het monumentale kerkgebouw zal door de Protestantse Gemeente Driebergen vervolgens op de markt worden gebracht. Eerder gebeurde hetzelfde met de Maranathakerk, aan de Melvill van Carnbeelaan in Driebergen-Noord. Die verkoop is overigens pas onlangs afgerond, de koper wil appartmenten in die kerk vestigen. Wat de mogelijkheden van de Immanuelkerk zijn is nog onduidelijk, de koper zal in elk geval rekening moeten houden met de bestemming en de monumentenstatus van het gebouw.

Het is de bedoeling dat weer een andere kerkstroming -de Christelijk Gereformeerde Kerk, die niet onkerkelijkt maar juist uitdijt- op een steenworp afstand van de Immanuelkerk een nieuwe kerk bouwt. Vanwege de hoge onderhoudskosten hebben de Christelijk Gereformeerden vooralsnog weinig interesse in een overname van de oude Immanuelkerk. In nieuwbouwwijk Groene Tuinen hebben ze al wel een bouwvlek aangekocht, maar nieuwbouwplannen blijven nog onzeker tot de eigen kerk aan de Driebergse Oranjelaan en de belendende huizen zijn verkocht.