Agenda

Gijs Wanders bij boekhandel Jacques Baas

(ingezonden door boekhandel Baas)

Gijs Wanders bij boekhandel Jacques Baas

Op maandag 26 mei is schrijver en journalist Gijs Wanders te gast bij boekhandel Jacques Baas. Op deze avond vertelt Wanders met beeld en geluid over zijn ervaringen in Brazilië. De voorstelling heet 'Rafels van Rio' die rond het gelijknamige boek is gemaakt. In deze roman neemt Wanders de lezer mee naar de favela's, de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Het verhaal toont de andere kant van het gastland van het WK Voetbal – een kant die niet onopgemerkt mag blijven.

Gijs Wanders: "Bij de WK finale in 2010 in Zuid-Afrika gebeurde er iets opmerkelijks. Ik zat in het stadion en zag een man het veld bestormen. Hij rende af op de wereldbeker, die op een witte sokkel stond. Het lukte hem net niet de trofee te pakken, want hij werd overmeesterd. Mij liet het voorval niet meer los. Het inspireerde me tot het schrijven van 'Rafels van Rio'. "

Rond het boek 'Rafels van Rio' is een voorstelling van 45 minuten gemaakt die op deze avond wordt vertoond. Daarin denderen de kijkers in een bus over het asfalt en scheuren op motoren langs de rafels van de stad. We zien Renata dansen op het vuil, Luis jongleren met de bal en de jonge Roberto spelen met honderden musici. Maar ook passeren we kinderen met geweren en pistolen. Een voorproefje van de voorstelling vindt u op www.boekhandelbaas.nl.
Na afloop van de voorstelling signeert Gijs Wanders zijn boek. Van elk verkocht exemplaar gaat 1 euro naar de IBISS Foundation. IBISS is werkzaam in de sociaal-maatschappelijk uitgesloten en vaak extreem gewelddadige favela´s (sloppenwijken) van Rio de Janeiro. IBISS werkt op een duurzame manier aan een maatschappij waarin sociale ongelijkheid wordt bestreden. Op bevrijdingsdag 5 mei was IBISS-directeur Nanko van Buuren te zien en te horen in het programma Pauw & Witteman. De uitzending was geheel gewijd aan de situatie in Brazilië en met name in Rio de Janeiro aan de vooravond van het WK Voetbal. Nanko sprak o.a. over het gevaar van drugsbendes voor het WK.

Als kind wilde Wanders ontdekkingsreiziger worden maar het werd de journalistiek. Hij leerde het vak in zijn geboortestreek bij de Winschoter Courant. Daarna reisde hij jarenlang als freelancer door de wereld, vaak langs brandhaarden, en maakte reportages voor kranten, weekbladen en radio.
In 1980 begon Wanders bij de NOS, eerst als eindredacteur van het populaire radioprogramma Met het Oog op Morgen, daarna als presentator bij het NOS Journaal. In die periode publiceerde hij enkele jeugdromans bij uitgeverij Lemniscaat.
In 2005 startte hij zijn eigen onderneming. Wanders filmt voor organisaties, presenteert congressen en realiseert met creatieve vrienden bijzondere, multimediale projecten.

De avond bij boekhandel Jacques Baas, Traaij 4c te Driebergen begint om 20.15 uur, winkel en brasserie zijn vanaf 19.45 uur geopend. Toegang 5 euro. Reserveren wordt aanbevolen. Tel: 0343-518571.