Maarn

Heuvelrug wint geding tegen Heijmans

De gemeente Heuvelrug heeft het geding gewonnen dat bouwbedrijf Heijmans tegen haar had aangespannen. Er dreigde een schadeclaim van €12 miljoen.

Dat maakte burgemeester Naafs zojuist bekend, aan het begin van de raadsvergadering. Naafs heeft in de namiddag het bericht ontvangen dat de rechtbank de gemeente 'op alle punten'  in het gelijk heeft gesteld. 'We zullen moeten afwachten of de andere partij nog in hoger beroep staat, maar deze eerste slag is geslagen,' aldus Naafs voor een gehoor van verheugde raadsleden.

Heijmans -een van de grootste bouwbedrijven van Nederland- eiste de €12,3 miljoen op grond van toezeggingen van de voormalige gemeente Maarn, dat in 2006 opging in de gemeente Heuvelrug. Volgens Heijmans zouden burgemeester en wethouders van Maarn rond de eeuwwisseling hebben toegezegd dat het bouwbedrijf een nieuwe wijk zou mogen bouwen aan de Planetenbaan. Daar zou via een ingewikkelde grondruil -het dominoplan- een bouwlocatie vrijkomen, maar dat is nooit gelukt. Heijmans had de grond al wel aangekocht, op grond van de toezeggingen en garanties van de gemeente Maarn.

Heijmans daagde -pas na een lang onderhandelingstraject- rechtsopvolger gemeente Heuvelrug in 2013 voor de rechter, met als inzet een schadevergoeding van 12,3 miljoen.Toekomstig wethouder Nijhof memoreerde zonet de 'ongelooflijke batterij werk' die ambtenaren en raadsleden in het dossier hebben gestoken. Burgemeester Naafs bedankte zijn 'leesclub' en huisadvocaat Van Bentum, die voortreffelijk werk zou hebben verricht. Heijmans is ook veroordeeld tot vergoeding van de proceskosten die de gemeente maakte: € 16.465,-