Heuvelrug

Laatste werkdag wethouders werd dagje cultuur

Maandag pakken vier nieuwe wethouders het bestuur van de gemeente Utrechtse Heuvelrug op. Gisteren was de laatste werkdag van het huidige college, dat in elk geval niet al hun wachtgeld hoeft te gebruiken.

Burgemeester Frits Naafs nam de vertrekkende wethouders Homan, Verhoef en Van Oostrum gisteren mee op een verrassingsprogramma in Amsterdam. Het werd 'een erg zwaar, cultuurhistorisch zeer verantwoord dagvullend programma in onze hoofdstad', aldus Tim Verhoef. Hoogtepunt was een bezoek aan het Rijksmuseum, waar Naafs een selfie van het scheidend college maakte, vanzelfsprekend voor de Nachtwacht.

Bij aankomst in Amsterdam stuitte het college nog op een bouwkeet van aannemer Heijmans, het bedrijf waarvan het college een dag eerder nog een rechtszaak met als inzet een schadevergoeding van €12,3 miljoen won. Heijmans is ook veroordeeld tot betaling van de proceskosten, wat Bert Homan nog verleidde tot een nanananana-tweet, met beeld. College @gem_heuvelrug op pad in Amsterdam. worden begroet door Heijmans, kunnen we onze 16.000,- even ophalen?

De vertrekkende wethouders zullen naar verwachting niet lang op de begroting drukken. Er is jaarlijks €214.000 ingeruimd voor de drie wachtgeldregelingen, maar eenderde kan gelijk al benut voor het dekken van andere gaten: Tm Verhoef (1962) pakt 'ergens in juni' de draad weer op in Den Haag, waar hij voor zijn wethouderschap werkte bij het ministerie van LNV, dat intussen is opgegaan in Economische Zaken. Verhoef gaat zic bezig houden op het directoraat Agro en Natuur. 'Maar meer kan ik niet zeggen, dat moet nog geregeld worden. 

Een nieuwe wethouderschap zat er voor Verhoef op de Heuvelrug er niet in, ook niet in een andere gemeente. ''Er zijn geen plaatsen waar GroenLinks gaat besturen waar nog geen wethouders gevonden zijn. En anders had ik thuis nog zware gespreken moeten voeren,' aldus Verhoef, die zegt ook in Den Haag 'mijn best te blijven doen' om de Heuvelrugse belangen te behartigen. Verhoef keert overigens ook terug als raadslid, voor de lijstcombinatie PvdA/GroenLinks.

Ook Elisabeth Van Oostrum (1954) is al druk met haar toekomst bezig. Van Oostrum -die acht jaar wethouder was voor D66- heeft inmiddels twee bestuursfuncties 'aanvaard', de een bij ouderenkoepel NUZO, de ander bij OBSWijk, het bestuur van het openbaar onderwijs in Wijk bij Duurstede. Van Oostrum noemt het 'mooi dat ik in mijn eigen portefeuille verder kan'. Voorts is Van Oostrum aan het sollicteren, naar een functie buiten de gemeente Heuvelrug. 'Maar meer kan ik helaas niet zeggen. Had ik graag gewild, maar het heeft even stilgelegen, vanwege familieomstandigheden. Ik ga in elk geval niet thuis zitten,  daar ben ik echt nog niet aan toe.'

Wethouder Homan (1958?) is behalve in de running als kandidaat-voorzitter voor de landelijke VVD ('maar dat is geen baan, dat is vrijwilligerswerk') ook nog zoekende naar een baan. 'Ik ben druk bezig met solliciteren. Er waren al een paar die niet doorgingen.' Een nieuw wethoudersschap -Homan was de laatste acht jaar wethouder in zowel Teylingen als Heuvelrug- wordt het voorlopig niet, al waren er kansen. 'Dat is niet doorgegaan. Er waren wel plekken waar belangstelling was, maar daar kwam de VVD toch niet in het college.' Homan solliciteert naar eigen zeggen met name naar een functie bij de overheid en semi-overheid.