Leersum

Aldi ook niet welkom in Leersum, Doorn, Amerongen

589

Een poging van supermarktketen Aldi om voet aan wal te krijgen in Leersum, Doorn of Amerongen is voorlopig mislukt. Hoewel de gemeente nog een miniem gaatje openlaat.

De Duitse discounter Aldi had het gemeentebestuur zes locaties toegestuurd, met de vraag of het daar een supermarkt zou mogen vestigen. Locaties in Leersum aan de Achterweg, Kerkweg, Donderberg en Rijksstraatweg 22 zijn afgewezen, omdat de percelen te klein zijn, de verkeersafwikkeling te ingewikkeld of omdat ze in het buitengebied liggen.

Ook de Kaapse Hof in Doorn -waar ooit een garagebedrijf stond en waar woningbouwplannen al jaren achtereen sneuvelen- is in de ogen van de gemeente geen goede plek voor een supermarkt. Niet alleen zou ook daar de verkeersafwikkeling te moeilijk zijn, de gemeente ziet er liever woningen gebouwd. Bovendien blijkt uit de gemeentelijke detailhandelsvisie dat er geen behoefte bestaat aan nog een supermarkt in Doorn.

Volgens diezelfde detailhandelsvisie is in Leersum nog wel plaats voor een kleine supermarkt. Eventueel kan dat op de vijfde door Aldi aangedragen locatie: het terrein van caravancentrum Heuvelrug, nabij de Leersumse schaapjesrotonde. Maar omdat Aldi geen kleine, maar een grote supermarkt wil bouwen moet eerst de detailhandelsvisie geactualiseerd, zegt vertrekkend wethouder Tim Verhoef. 'We willen eerst de balans opmaken; wat is de woningbehoefte, en wat hebben de dorpen nodig aan supermarkten. Pas als je dat weet, kun je zien of een extra supermarkt een goed idee is.'

Die supermarktkaders moeten nog dit jaar duidelijk zijn. Volgens wethouder Homan hebben gemeenten daar veel vrijheid in, maar is de gemeente Heuvelrug van oudsher 'zeer terughoudend'. 'Dus dat zul je wel heel goed moeten motiveren.' Homan denkt overigens niet dat de Leersummers extra zouden profiteren, door concurrentie tussen supermarkten. Die concurrentie bestaat volgens Homan al, tussen de Leersumse AH en de Amerongse Jumbo.

WIl Aldi voet aan wal krijgen moet sowieso eerst het carvancentrum nog verhuizen naar het Amerongse bedrijventerrein. Dat wordt uitgebreid met twee hectares voor Leersumse ondernemingen, maar ook daar moet nog heel wat water door de Rijn. Overigens heeft Aldi datzelfde bedrijventerrein als zesde mogelijk locatie aangedragen bij de gemeente. Maar ook daar voelt de gemeente niets voor, omdat supermarkten in een dorpskern moeten liggen, en niet erbuiten. 

Alleen D66-wethouder Van Oostrum twijfelt over de vraag of een gemeente wel zo bepalend moet zijn. 'Ik denk dat een supermarkt eerst zelf zal onderzoeken of een vestiging rendabel is. Ze investeren echt niet als dat niet de moeite waard is.'  Mocht een Leersumse Aldi ooit gestalte krijgen, dan doet de gemeenteraad er volgens Van Oostrum wel goed aan strenge eisen aan de vormgeving te stellen. 'Aldi blinkt nu niet uit in mooie gevels. Zo'n lelijke rechte bak met allen van die golfplaten staat natuurlijk niet, op onze Stichtse Lustwarande.'

Overigens probeert Aldi ook in Driebergen al heel wat jaren een nieuwe supermarkt te bouwen. Een plan voor nieuwbouw aan centrale parkeerplaats Appelgaard sneuvelde vorig jaar, maar komt binnenkort in gewijzigde vorm terug op het bordje van de nieuwe wethouders. Aldi vindt daarbij ook nog een aantal zwaar geharnaste omwonenden tegenover zich. Volgens hen past een dergelijke supermarkt niet in hun achtertuin, maar beter beter buiten de dorpskern.