Ingezonden

Alle Amerongers een tabaksbloem

PERSBERICHT (ingezonden door Tabaksteeltmuseum)

VAN TOEN NAAR NU: EEN TABAKSBLOEM VOOR ALLE AMERONGERS

AMERONGEN, 19 mei 2014. Ter ere van het 30-jarig bestaan van het Tabaksteeltmuseum en het nieuwe Allemanswaard werd het idee geboren om de historie van de tabaksteelt in Amerongen en de Utrechtse Heuvelrug onder de aandacht van de bevolking te brengen. Tabaksteelt is erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Amerongen en de Utrechtse Heuvelrug. Met deze actie willen we de gehele bevolking, van jong tot oud, in contact brengen met dit bijzondere stuk geschiedenis op de Utrechtse Heuvelrug onder het motto: ‘van toen naar nu’. De actie is een gezamenlijk initiatief van het Tabaksteeltmuseum, Multifunctioneel Centrum Allemanswaard en Open Monumentendag Amerongen.
De actie omvat twee onderdelen, nl. een kweekwedstrijd voor de basisscholen in Amerongen en ‘Een tabaksbloem voor alle Amerongers’. Op 10 mei jl. heeft een groep vrijwilligers van het museum hiervoor ruim 3.000 tabaksplantjes opgepot.
Voor alle leerlingen van de drie basisscholen uit Amerongen, Wilhelminaschool, Regenboog en Wereldkidz Uitkijk, wordt een kweekwedstrijd georganiseerd. Allemanswaard heeft op vrijdag 16 mei jl. de plantjes voor de wedstrijd op de scholen uitgereikt. De wedstrijd wordt ondersteund door een lesprogramma, beschikbaar gesteld door het museum. Diegene die de hoogste en mooiste tabaksplant heeft gekweekt ontvangt op Open Monumentendag, tijdens de laatste tabakspluk, een hele leuke prijs voor zijn of haar hele schoolklas.
Behalve de kweekwedstrijd is er de actie ‘Een tabaksbloem voor alle Amerongers’. Op zaterdag 17 mei jl. zijn huis-aan-huis tabaksplantjes verspreid, met uitgebreide uitleg over de actie. Het hele dorp wordt opgeroepen mee te doen aan dit initiatief en de plantjes op te kweken. Het doel is om in september, tijdens Open Monumentendag, het hele dorp in de tabaksbloemen te zetten en de tabakshistorie onder een breder publiek bekend te maken. Voor de enthousiastelingen zijn extra plantjes verkrijgbaar bij het Tabaksteeltmuseum.