Politiek

PvdD vreest natuurschade Gagelbos

PERSBERICHT
(ingezonden door Partij voor de Dieren)

 

PvdD stelt vragen over natuurschade Gagelbos door Zomerkriebels festival

Utrecht, 9 juli 2014 – Op 5 juli 2014 vond in het Gagelbos in Utrecht Overvecht het Zomerkriebels festival plaats. Van tevoren dienden de Natuur- en Milieugroep Overvecht (NMO), Wijkraad Overvecht en het Bewonersplatform Overvecht een bezwaarschrift in, onder andere omdat dit festival niet overeenstemt met de natuurgerichte, extensieve recreatie waar het Gagelbos voor bedoeld is. Ook bewoners hebben bezwaar aangetekend, onder andere om bovenstaande reden. De Partij voor de Dieren stelde op 9 juli 2014 schriftelijke vragen aan het college van B&W over de schade aan de natuur in het Gagelbos door het Zomerkriebelsfestival.

Een deel van het festival vond plaats in een beschermd natuurreservaat, omdat het gebied anders niet genoeg ruimte bood voor het festival. Gemeenteraadslid Eva van Esch: "De Partij voor de Dieren vindt het onbegrijpelijk dat dit mogelijk is in de gemeente Utrecht. Er is veel schade door het festival aangericht aan de natuur in het Gagelbos. Zo is het gras van tevoren ‘geklepeld’, wat eigenlijk betekent dat het gras platgeslagen wordt en dat er geen kans voor insecten is om te overleven. Dit deel van het park is hierdoor haar vlinderpopulatie kwijt. Hun poppen zijn namelijk met het klepelen vernietigd. Het gaat onder andere om de vlindersoorten icarusblauwtje, kleine vuurvlinder en zwartsprietdikkopje".

Mocht dit festival de komende jaren weer in het Gagelbos georganiseerd worden, dan kan de waardevolle natuur op deze plek volgens de Partij voor de Dieren als verloren worden beschouwd.