Doorn

Huis Doorn wordt Museum Huis Doorn

Met de opening van een nieuw gebouw door prinses Beatrix heeft Huis Doorn de transformatie tot museum voltooid. Het zag er twee jaar geleden nog heel anders uit voor het Huis.

Vanochtend opende voormalig koningin Beatrix voor een hooggeeerd publiek de tot museum verbouwde oude keizerlijke garage. In de verbouwde garage vinden bezoekers voortaan een tentoonstelling gewijd aan de Eerste Wereldoorlog, met een keur aan voorwerpen uit die periode, het afgelopen jaar vrijwillig aangedragen door honderden particulieren en verzamelaars.

Het ontvangstcomite

Met de opening van het nieuwe gebouw sluit Huis Doorn een roerige periode af. Het wat stoffige keizerlijke onderkomen werd ruim twee jaar geleden op brute wijze wakker geschud door een staatssecretaris die de subsidie van een half miljoen euro halveerde. Reddingspogingen leidden niet tot herstel van het half miljoen, maar wel tot inventieve samenwerkingsverbanden, giften en eenmalige subsidies.

Andere niet genodigden wachten op de koninklijke bolide

Daarmee is Huis Doorn een nieuwe weg ingeslagen, die van Nederlands Museum van de Eerste Wereldoorlog, meeliftend op de hernieuwde belangstelling voor deze tot voor kort onderbelichte periode uit de vaderlandse geschiedenis. Museum Huis Doorn speelt voortaan ook een bescheiden wetenschappelijke rol binnen het landelijk coordinatiepunt Eerste Wereldoorlog.

Daar komt ze!

Het grote landhuis zelf blijft gewijd aan de Duitse Keizer Wilhelm, die er feitelijk pas introk nadat hij in 1918 de Wereldoorlog had verloren, werd afgezet en moest vluchten uit Duitsland. Wilhelm en zijn gevolg stapten uit de Keizerlijke trein in Maarn, en trokken met zestig wagens huisraad eerst naar Kasteel Amerongen, waar verre familie hem wel moest herbergen. Kasteel Amerongen heeft daar momenteel een boeiende tentoonstelling over lopen.

Zit ze in deze oto? Jaa, daar zit ze!

Een groot aantal gasten woonde vanochtend de opening van het nieuwe museum bij, waaronder ambassadeurs, historici, hoogwaardigheidsbekleders, de landelijke pers, plaatselijke vrijwilligers en de plaatselijk pers. Hillridge kreeg helaas geen toegang tot het feest, wegens een ontbrekende accreditatie. Waarschijnlijk eigen schuld, dikke bult, net als bij de vorige bezoeken van Majesteiten, maar staatsgevaarlijk is Hillridge toch allerminst.

Nee, u mag zonder accreditatie niet naar binnen

Persoonlijk een hard gelag natuurlijk, en elders wellicht hard gelach. Jullie moeten het in elk geval met fotootjes van de buitenkant doen. Die hebben de collega's dan weer niet. Bij de collega's van rtv Utrecht kun je hier bekijken wat wij dan weer gemist hebben.

Want uw badge ligt er helaas niet bij