Heuvelrug

Andere Heuvelrug betaalt NP-status voortaan zelf

De gemeenten in de andere -Sallandse- Heuvelrug moeten voortaan zelf de status Nationaal Park betalen. Voor Utrechtse Heuvelrug is daar geen sprake van, zegt wethouder Boonzaaijer.

De provincie Overijssel wil niet langer betalen voor Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, meldt Dagblad Tubantia. Volgens het dagblad nemen de gemeenten Hellendoorn en Rijssen-Holten de financiering over, omdat ze hechten aan de parkstatus van het gebied. De gemeenten zouden van de provincie wel €121.000 euro hebben meegekregen om de parkorganisatie de komende tijd draaiende te houden.

Voor Nationaal Park Weerribben-De Wieden geldt hetzelfde. De gemeente Steenwijkerland zou €200.000 hebben meegekregen als bruidschat. Volgens een medewerker van de gemeente Steenwijkerland is het de bedoeling dat de gemeenten en ondernemers in de Overijsselse parken voortaan de eigen broek ophouden, iets waartoe al eerder was besloten. In een al wat ouder rapport worden de Nationale Parken 'zwevende kwesties' genoemd, die van etiket naar merk gebracht moeten worden.

Al in 2011 trok de rijksoverheid zich terug uit de Nationale Parken, de kosten zijn daarna door de provincies betaald, maar die vertonen zoetjesaan ook terugtrekkende bewegingen. Het gaat dan met name om marketing, recreatie en toerisme, en de kosten voor de (juridische) organisatie. Provincies blijven wel verantwoordelijk voor het natuurbeheer.

Wethouder Boonzaaijer kent dergelijke plannen niet voor de provinciale financiering van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Wethouder Nijhof zegt wel onlangs te gast geweest te zijn op een discussiebijeenkomst van parkoverleg Heel de Heuvelrug, met grondeigenaren van het Nationaal Park. 'Daarbij heeft gedeputeerde Krol gevraagd wat de grondeigenaren met eigen dynamiek zelf voor elkaar kunnen krijgen. De provincie zou daar dan wat kunnen bijleggen.'

Volgens Nijhof was de bereidheid onder de deelenemers groot om die handschoen op te pakken. 'Met name vanuit het particuliere grondbezit was er het idee om samen op te blijven trekken. Ook veel van de agrariers uit het nieuwe deel van de Heuvelrug hebben diezelfde bereidheid. Dus ik denk dat er nog heel veel dynamiek en productiviteit zit in het gebied.'

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug kent een groot aandeel particuliere grondeigenaren, waaronder een aantal dwarsliggers die onderhoud en de aanleg van meer recreatieve paden op elkaars bordje schuiven. Zo wacht het Let de Stigter-fietspad al jaren op voltooiing en verloopt de aanleg van meer en langere MTB-paden -een grote, landelijke publiekstrekker- nogal traag, al is afgelopen voorjaar besloten tot uitbreiding.

Vanuit de Sallandse Heuvelrug kwam overigens nog meer slecht nieuws. Ook de zoveelste poging om korhoenders op te herintroduceren lijkt te zijn mislukt nu jongen uit broedsels van geimporteerde Zweedse korhoenders nog altijd niet zijn aangetroffen en het loodje lijken te hebben gelegd. Overigens klinken er vanuit Salland ook stemmen om de Sallandse heuvelrug weer te hernoemen in Holterberg, die een veel grotere naamsbekendheid zou hebben.


Off Topic:

De Utrechtse heuvelrug mag de bekendste zijn, er zijn meer heuvelruggen. Er is de Beekse heuvelrug bij Nijmegen, er is de Kempense heuvelrug net over de Vlaamse grens, en er is de Sallandse heuvelrug. Er dan zijn nog diverse Hillridges, zoals in de VS een snowscooterclub (in de staat New York), de Hillridge avenue in Louisiana en natuurlijk de Hillridgefarms in North Carolina, waar je verjaarspartijtjes kunt vieren. Ook de UK kent diverse Hillridges, zoals die in Highwoods, Colchester, en Australie heeft een Hillridgecourt in Wynn Vale, South Australia. En dan is er ook nog Hillridge Springs in het Indiase Hyderabad, een appartementencomplex waar je al voor 5.000.000 roepies -ongeveer €65.000 euro- een tweekamerappartement kunt aanschaffen.

Waar het op onze Heuvelrug zo goed gaat dat dieren bij onze grens moeten worden tegengehouden, en zij die de grens oversteken moeten worden afgeschoten, daar lijkt het in Salland niet te lukken om de laatste twintig Hollandse Korhoenders te beschermen. Afgelopen voorjaar werd -onder luid protest-  de kwijnende populatie uitgebreid met een handvol geimporteerde Zweedse exemplaren, waarvan er uiteindelijk drie overleefden. De korhoender is een loopvogel met een spectaculaire balts, en broertje van de Schotse sneeuwhoen, ook bekend van whiskymerk Famous Grouse.