HeuvelrugSport

Vuelta 2020 viermaal (in anderhalfuur) over de Hillridge

De Vuelta trekt op zaterdag 22 augustus 2020 anderhalf uur over de Heuvelrug. Het peloton moet vierdriemaal de enorme toppen (rond 60 meter) van de Heuvelrug zelf over, dus plekjes zat om de wielerhelden te aanschouwen.

Met dank aan een tweet van Heuvelrugwethouder Broekhuis met daarbij een plaatje heeft Hillridge getracht de route van de Vuelta -ook wel de Ronde van Spanje- te reconstrueren via maps. Eerst even het plaatje van de wethouder:

Dat is een beetje vaag plaatje, dus de reconstructie van Hillridge, op platform maps. Dat was in een eerdere versie een route verkeerdom, excuses daarvoor, maar er stonden geen pijltjes op het plaatje! Nu beter -maar ongetwijfeld nog steeds inclusief foutjes- de volgende reconstructie:

klik op kaart voor weergave in maps

Het peloton fietst vanuit startplaats Den Bosch eerst dwars door de Betuwe en betreedt via de Rijnbrug en het sympathieke dorp Rhenen de Heuvelrug. Direct worden ze in Rhenen al lichtjes omhoog gejaagd naar Achterberg, de naam zegt het al. Terug via Ouwehands, daar opnieuw de berg op, nu een echte: de Grebbeberg.

Daarna nogmaals door Rhenen, in Remmerden rechtsaf en daar raken de renners even de zuidranden -voorheen tabaksvelden- van de Heuvelrug, om via Elst uiteindelijk in Amerongen uit te komen en daar opnieuw de Heuvelrug te beklimmen, richting Overberg, de naam zegt het alweer. Dit is de langste klim, want in Amerongen is de Heuvelrug het allerallerhoogst.

Daarna dalen de wielrenners met grote snelheid af, verdwijnen ze uit het zicht van de Heuvelrug en fietsen ze via kerkdorpen Scherpenzeel en Woudenberg westwaarts, langs het Henschotermeer.  Na het fameuze kruispunt Quatre Bras mogen onze helden opnieuw omhoog de Heuvelrug op: een rechte, brede, vrij glooiende klim. Vlak na de Piramide van Austerlitz duiken de renners het bos in om via een van de mooiste weggetjes van Nederland in Driebergen te arriveren.

Via de Horstlaan en de Akkerwegrotonde fietsen de wielrenners terug naar het oosten, om in Doorn weer linksaf te slaan en een vierde maal de Heuvelrug te beklimmen. Onder het ecoduct door en afdalen langs Maarn en daar verdwijnen de renners opnieuw uit zicht, want fietsen ze via Leusden en de binnenstad van Amersfoort naar Soest, Zeist en De Bilt richting finish. Degene die de Amerongse Heuvelrugbeklimming het snelst aflegt schijnt de eerste bergtrui aan te mogen trekken, in aankomstplaats Utrecht.

Mochten de wielrenners het door maps berekende gemiddelde van 67 km per uur halen, dan verkeren de wielrenners zo’n anderhalfuur min of meer binnen de gemeentegrenzen. Misschien wel lang genoeg om de reclamekaravaan aan te slaan voor toeristenbelasting.

De wielrenners weten het niet, maar ze rijden langs politiek gevoelige plekken. In Amerongen wordt veel geklaagd over wielrenners die de Berg afdenderen, die dag waarschijnlijk even niet. Sowieso niet, want ze gaan hier omhoog.

In Doorn is de omstreden reconstructie van de Amersfoortseweg dan misschien wel gereed, hoewel je het met onze gemeenteraad natuurlijk nooit weet. Waarschijnlijk zullen wel de financiele tekorten weer gestegen zijn, naar een toepasselijk nieuw hoogtepunt. Ook fietsen ze bergaf onder het ecoduct door, dat was ook lichtjes omstreden, maar inmiddels een feit.

Langs Austerlitz is misschien ook het jarenlang uitgestelde maar dan toch spiksplinternieuwe fietspad dan eindelijk af, waardoor wielrenners voortaan wel over dat bredere fietspad, maar niet meer over de rijweg mogen. Daar wordt die 22e augustus ook vast even een oogje toegeknepen.

De paar plaatjes die de tekst larderen zijn van de Giro d Italia, die negen jaren geleden ook de Heuvelrug doorkruiste, alleen veel korter. In deze Vuelta Olanda gaan de renners viermaal de Heuvelrug over.  Helaas zonder even het steile kasseienstrookje in Leersum aan te doen, dat is wel spijtig.

Het is overigens nog een kleine vijfhonderd nachtjes slapen, dus er kan nog vanalles veranderen. Mocht je daarvan horen, of nu al fouten zien, Hillridge houdt ervan correcties te ontvangen.

Hieronder nog even de gehele route van de tweede etappe van de Vuelta Olanda 2020. Je kunt erop klikken…

Er is trouwens ook een filmpje over de route, maar dat voegt behalve veel bombarie niet zoveel toe. Klik hier voor filmpje