Heuvelrug

Drinkwater Driebergen ook weer veilig

Het leidingwater rond de Driebergse stomerij van Van Boordt kan weer ongekookt gedronken worden. Waterleidingmaatschappij Vitens zette het sein gistermiddag al op groen.

Het groene licht geldt voor alle eenendertig adressen die vorige week het kookadvies kregen toegestuurd. In de Driebergse controlemonsters van Vitens zijn geen verhoogde waarden meer aangetroffen. Op tien adressen in Driebergen wil Vitens wel de pvc-leidingen onder de huizen vervangen door ondoordringbare leidingen. Dat gebeurt zo spoedig mogelijk, net als in Doorn, waar Vitens de leidingen onder achttien adressen wil vervangen.

Vitens staat in elk geval klaar,' aldus Judith Zuijderhout, woordvoerder van Vitens.'Het wachten is op toestemming. We kunnen namelijk niet zomaar graven in vervuilde bodem, daar hebben we toestemming van de provincie en gemeente voor nodig. Maar het is een unieke situatie, dus dat zal wel snel gebeuren.'

Vrijdag al werd het kookadvies opgeheven rond de Doornse vestiging van stomerij Van Boordt, nadat in de meeste controlemonsters geen verhoogde PER-waardes meer zijn aangetroffen, uitgezonderd drie woningen in onmiddelijke nabijheid van de stomerij. Die huishoudens moeten het water blijven koken totdat de leidingen zijn vervangen. Op nog drie adressen -daar waren mensen afwezig- moeten nog controlemonsters genomen worden.

Vorige week kregen 53 huishoudens in Doorn en 31 huishoudens in Driebergen een preventief kookadvies, nadat in twee watermonsters in Doorn en een enkel monster in Driebergen te hoge PER-gehaltes in het drinkwater waren aangetroffen. In de bodem aanwezig PER zou zijn uitgedampt en door pvc-leidingen heen gedrongen. Vitens kwam de verontreiniging op het spoor na een tip van een bewoner, in wiens huis ook in de lucht tienmaal te hoge concentraties zijn gemeten.

PER is een middel dat stomerijen gebruiken om kleding en textiel via een ontvettingsbehandeling te reinigen. In vroeger tijden ontsnapte er wel eens PER uit de machines, om in bepaalde omstandigheden door pvc-riolering de bodem in te lekken. Daar spoelt de PER nu enerzijds dieper en verder de bodem in, anderszijds dampt het de bodem uit, naar boven toe.

Hoe het met de laatste luchtmetingen staat is nog niet bekend. Bosatex -de eerstverantwoordelijke voor zowel verontreiniging als de metingen- heeft de meetresultaten van tien dagen geleden nog niet vrijgegeven, in afwachting van een analyse.

Het kookadvies komt overigens komende donderdagavond nog ter sprake tijdens de raadsvergadering van de Heuvelrugse gemeenteraad, omdat lokale partij BVH precies wil weten wat het koken van water met PER doet. Volgens sommige theorieen stijgt het gehalte PER bij koken, omdat het kookpunt van PER hoger ligt dan van water. 'Tijdens het koken van water ontstaan er dampbellen waarbij de vluchtige stoffen die in het water aanwezig zijn als het ware worden meegenomen door de dampbellen. Op deze manier verdwijnen deze vluchtige stoffen uit het drinkwater. Het heeft dus niets met het kookpunt van de stof te maken,' aldus Zuijderhout.

Vitens is weer een stukje alerter geworden, door de Heuvelrugse affaire met drinkwater, zegt Zuijderhout. ''Hierdoor zijn we ook geschrokken, we vinden het helemaal niet leuk. We zijn alert, meten om het jaar in ons gebied de waterkwaliteit. Stelselmatig. De bodem in Nederland is gewoon hartstikke vies, er zijn heel veel bodemverontreinigingen. Dat brengen we continu in kaart, daar zitten we continu bovenop.'

In een eerder persbericht koppelde Vitens-directeur de affaire ook aan de winning van schaliegas, waarbij onder hogedruk en met behulp van chemicalien aardgas gevangen in diepe en minder diepe steenlagen wordt losgewerkt. De Utrechtse heuvelrug staat ook te boek als potentieel winningsgebied, maar daar wil de gemeente een stokje voor steken. Vorig jaar namen de politici daarover al een motie aan, afgelopen zomer schaarde de gemeente Heuvelrug zich ok nog achter een manifest.

Lees ook:
Stomerij Van Boordt: Wij lozen helemaal niks
Onrust over stomerijgif neemt nog niet af
Stomerijgif 'dampt' nu ook uit naar drinkwater
Ook tweede buurman ontvlucht gifdampen
Buurman ontvlucht vuile stomerijbodem
Wasserijgif: Afgraven, injecteren, filteren
Gif onder stomerijen Doorn en Driebergen