Ingezonden

Verkeershinder Quatre Bras wegens LED

Vervangen verkeerslichten Quatre Bras in Woudenberg
(ingezonden door prov Utrecht)

Van 3 tot en met 9 november 2014 vervangt de provincie Utrecht de verkeerslichten op het kruispunt van de Doornseweg (N227) en de Zeisterweg (N224) in Woudenberg, ter plaatse bekend als Quatre Bras. Een nieuw regelsysteem gaat zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer.

De vervanging is nodig omdat de techniek van de verkeerslichten verouderd is. Tijdens de uitvoering blijven alle wegen bereikbaar. Het verkeer kan rondom het kruispunt wel enige hinder ondervinden van de werkzaamheden.

Werkzaamheden
In de periode 3-9 november worden de traditionele lampen vervangen door moderne LED-lampen. Deze lampen zijn ook bij felle zon en bij slecht weer goed zichtbaar, besparen energie en hebben een langere levensduur. Daarnaast komt er een nieuwe regelkast langs de kant van de weg en het regelsysteem rond het kruispunt wordt voorzien van geavanceerde software.

Slimme verkeerslichten
In de nieuwe verkeersregeling is een softwarevoorziening opgenomen die slim en op maat kan inspelen op elke verkeerssituatie. Dus niet alleen op de reguliere situaties overdag en in de spits, maar ook op afwijkende situaties, bijvoorbeeld bij calamiteiten. Als de N226 tussen Woudenberg en Amersfoort moet worden afgesloten vanwege een ongeval, wordt het verkeer omgeleid via de N224 en de N227. Met de nieuwe regeling kan dit extra verkeer beter worden verwerkt. De nieuwe regeling wordt aangesloten op de regionale verkeerscentrale in Huis ter Heide. Van hieruit wordt het netwerk van verkeerslichten beheerd.

Gevolgen voor het verkeer
Het verkeer kan de gehele periode gebruik blijven maken van de kruising maar kan wel enige hinder ondervinden van de werkzaamheden, die voornamelijk buiten de rijbaan plaatsvinden. Bij werkzaamheden op de rijbaan worden verkeersmaatregelen genomen en waar nodig zijn verkeersregelaars aanwezig om het verkeer ter plaatse te begeleiden.

Wilt u op de hoogte blijven van alle werkzaamheden aan Utrechtse provinciale wegen?
Volg dan @werkaandewegutr op Twitter.