Ingezonden

Energie besparen, en werk voor Biga

Persbericht

(ingezonden door Bigagroep)

50% energie besparen en werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Een team van medewerkers van Biga Groep en een jonge werkzoekende vanuit de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) vervangen onder begeleiding van installatiebedrijf Lumeco, zevenhonderd lichtbronnen in het gebouw van de RSD. Dit levert de RSD een energiebesparing op van gemiddeld vijftig procent, bij een terugverdientijd van twee tot drie jaar. Daarbij biedt het project ook werkgelegenheid aan mensen die straks onder de Participatiewet vallen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat centraal bij Lumeco; zij werken samen met een sociaal werkbedrijf uit de regio van de opdrachtgever en tijdens het renoveren van de armaturen wordt zoveel mogelijk materiaal hergebruikt. De RSD onderschrijft deze aanpak van harte en is daarom blij op deze manier samen te kunnen werken. ‘Behalve dat wij hiermee ons energieverbruik verduurzamen, geven wij als Sociale Dienst graag een goed voorbeeld hoe je kansen kunt creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’, aldus manager Bert van der Weij.

Samenwerking

Deze samenwerking is een mooi voorbeeld van de combinatie van het inzetten van medewerkers van het sociaal werkbedrijf en werkzoekende. Met de invoering van de Participatiewet per 1 januari 2015 vallen deze twee groepen, samen met de Wajong, onder één regeling. Voor een groot deel van deze groep is een baan vinden een probleem. Manager van het sociaalwerkbedrijf Biga Groep, Erik Ronk is enthousiast over dit project: ‘De medewerkers vinden het mooi werk om te doen. Geweldig om te zien hoe eenvoudig het kan zijn om werk te genereren voor deze groep mensen. Omdat het werk wordt uitgevoerd in een overzichtelijke werkomgeving, biedt het juist kansen voor mensen die anders niet snel bij een organisatie aan de slag kunnen. Biga Groep hoopt dat er meer slimme ondernemers, organisaties en gemeentelijke-instellingen gebruik gaan maken van dit concept.

​Biga Groep is de ondernemende organisatie in Midden Nederland die voor vijf gemeenten de Wet sociale werkvoorziening uitvoert. Doelstelling van deze wet is het begeleiden van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt naar zo regulier mogelijk werk. Ook bieden zij trajecten aan andere groepen die moeilijk aan een baan komen. Biga Groep geeft maatschappelijk verantwoord ondernemen een gezicht.

De Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD KRH) biedt een vangnet voor de inwoners van de gemeenten De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist die tijdelijk niet of onvoldoende in hun inkomen kunnen voorzien. Zij begeleiden inwoners bij het vinden van werk, bij schuldenproblemen en bij inburgering.