Ingezonden

Nieuwe wegverlichting op de Heuvelrug

(ingezonden door prov Utrecht)

Een gedeelte van de provinciale weg N227 krijgt nieuwe verlichting. Het gaat om de Doornseweg in Leusden en de Amersfoortseweg bij Maarn. Het betreft zowel vervanging als aanpassing.

De werkzaamheden starten op 12 januari en zullen enkele weken in beslag nemen. De werkzaamheden vinden plaats op werkdagen en buiten de spits. De uitvoering geeft weinig hinder voor het verkeer en de omgeving.

Werkzaamheden Doornseweg in Leusden
Vanaf de Rondweg (N221) tot aan het Texaco-tankstation wordt de verlichting over een lengte van één kilometer vervangen en dimbaar gemaakt.
Vanaf het Texaco-tankstation wordt de verouderde wegverlichting verwijderd over een lengte van een halve kilometer. Deze verlichting wordt niet vervangen omdat het voor de verkeersveiligheid niet nodig is. De parallelweg blijft wel verlicht.
Het kruispunt met de Kolonel H.L. van Roijenweg krijgt nieuwe dimbare ledverlichting en de stalen masten worden vervangen door aluminium masten. Ook de eerstvolgende T-kruising daarna wordt voorzien van aluminium masten met dimbare verlichting.

Werkzaamheden Amersfoortseweg bij Maarn
Ten zuiden van de A12 wordt de verouderde verlichting vervangen door moderne, zuinige en dimbare verlichting over een lengte van een kleine halve kilometer. Ook de stalen lichtmasten worden vervangen door aluminium exemplaren.

Dimbare verlichting
Verouderde wegverlichting wordt waar mogelijk vervangen door dimbare ledverlichting. De hoeveelheid licht kan dan worden aangepast aan het tijdstip van de dag en de verkeersdrukte. Hiermee besparen we niet alleen kosten, maar verminderen we ook de CO2-uitstoot en gaan we lichtvervuiling tegen.

Aluminium masten
Bij de vervanging van verouderde verlichting, worden vaak ook de stalen masten vervangen door aluminium masten. Deze zijn onderhoudsvriendelijker, hoeven niet meer geschilderd te worden en zijn 100% recyclebaar. Bovendien zijn de masten zodanig geconstrueerd dat ze weinig weerstand bieden als er onverhoopt een voertuig tegenaan botst. Hierdoor is de kans op ernstig letsel aanzienlijk kleiner dan bij stalen masten. Voor alle lichtmasten die aan vervanging toe zijn, zet de provincie aluminium exemplaren neer.

Wilt u op de hoogte blijven van alle werkzaamheden aan Utrechtse provinciale wegen?
Volg dan @werkaandewegutr op Twitter.