Heuvelrug

Geen andere optie: Ontdekkingsreis naar Jagerspad

ontdekkingsreis

Basisschool Ontdekkingsreis rest alleen nog de optie Jagerspad, zegt wethouder Veldhuizen. In nieuwbouw of oudbouw. 'Dat hebben we nog niet helder.'

Onderwijswethouder Veldhuizen zegt met de school 'in een spagaat'  te zitten. 'We hebben in het nieuwe college afgesproken alleen nog schoolverzamelgebouwen te bouwen. Aan de andere kant ben ik wel verantwoordelijk voor ordentelijke huisvesting van deze school. Dus daar loopt mijn pad dood.'

Probleem voor Veldhuizen en de Ontdekkingsreis is dat er geen andere basisschool meer over is om samen mee te nieuwbouwen. De meeste andere scholen hebben in de afgelopen periode al wel een nieuw eigen schoolgebouw gekregen. Inhuizen bij nog te nieuwbouwen schoolverzamelgebouwen in Driebergen-Noord en Doorn-Noord is volgens Veldhuizen 'niet aan de orde'.  'We hebben de een na de andere mogelijkheid onderzocht en dan blijft alleen het Jagerspad over.'

Al tien jaar lobbiet de Ontdekkingsreis tevergeefs voor een volwaardig schoolgebouw.  De school huist de laatste jaren in de ruime, maar technisch afgeschreven voormalige FNV-trainingslocatie tussen Doorn en Driebergen, die eerder al als asielzoekerscentrum dienst deed.

Daarvoor huisde de school eerst in een afgeschreven woonhuis op landgoed De Horst, later in een tent op landgoed Beukenrode. De school groeit en zou graag verhuizen naar Driebergen, waar de meeste leerlingen vandaan komen. Eerder zou de school in 2017 samen met de zuidelijke tak van basisschool Dolfijn nieuwbouw betrekken.

Die nieuwbouw stond aanvakelijk gepland op het huidige terrein van Dolfijn aan het Driebergse Jagerspad, later werd dat de grote schuur van taxibedrijf Hoek. Die heeft de gemeente in bezit nadat het Hoek uitkocht vanwege de aanwezigheid van een LPG-tank. Maar de grote schuur wordt bij nader inzien toch verbouwd tot een lucratiever appartementencomplex, heeft het nieuwe college -op zoek naar meer inkomsten- onlangs besloten.

Extra probleem is het afhaken van de zuidelijke tak van basisschool Dolfijn, die bij nader inzien afziet van terugverhuizen uit de noordelijke Dolfijnvestiging aan de Weideblom, waar het heen verhuisde omdat zuidelijke filiaal te klein werd. Met dat probleem kampen veel scholen, weet ook Veldhuizen: 'We gaan in Driebergen het komend decennium van 4500 basisschoolleerlingen krimpen naar 3000 leerlingen.'

Voor de Ontdekkingsreis staat nog wel een miljoen euro gereserveerd in het Integraal Huisvestingsplan van de gemeente, dat alle scholen aan nieuwe, of vernieuwbouwde onderkomens moet helpen. Of dat geld besteed wordt aan een nieuwe school aan het Jagerspad weet Veldhuizen nog niet. 'Dat hebben we nog niet helder, zover zijn we nog niet. Ook omdat de Ontdekkingsreis een school is die andere eisen stelt aan huisvesting als een andere basisschool.'

Veldhuizen zegt wel tempo te willen maken voor de Ontdekkingsreis. 'In 2016 verloopt het huurcontract voor de huidige locatie en we moeten voorkomen dat ze weer naar een tijdelijke locatie moeten verhuizen.'

Het FNV-terrein is vorig jaar verkocht aan een projectontwikkelaar die er zes villa's wil bouwen. Ook Villa Oudeweg -het grote, monumentale pand schuinvoor de trainingslocatie en al jaren in vervallen staat door geldgebrek bij de eigenaar- is inmiddels verkocht. Het pand zou morgen geveild worden, maar is al onderhands verkocht, meldt BOG-auctions.