Heuvelrug

Heuvelrug vijf maal op de wip

674

Aan de vooravond van de verkiezingen voor de Provinciale Staten neemt de spanning voor in elk geval vijf Heuvelruggers toe. Het hangt erom of ze verkozen worden.

Vrij zeker van een plekje in de nieuwe Provinciale Staten is de Driebergse Hiltje Keller, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Omdat de PvdD in alle peilingen tenminste een van de negenenveertig zetels haalt zal zij waarschijnlijk de komende vier jaar de Heuvelrug mogen vertegenwoordigen in het provinciaal bestuur. 

Meest kansrijke tweede is Doornaar Folkert Thiadens, nr 7 op de lijst Partij voor de Vrijheid.  In de peilingen staat de PVV op zes zetels. Dat kunnen er zo zeven worden, en daarmee zou ook Doorn zitting krijgen in de PS. 

Minder kansrijk -onder de 50% is de bescheiden inschatting van Hillridge- is Doornaar en ex-gemeenteraadslid Baerte de Brey, numero 11 op de lijst VVD, in de peilingen goed voor negen zetels. Nog iets minder kansrijk is Kees van Kranenburg, numero 3 op de lijst Christenunie, goed voor twee zetels in de peilingen. En nog iets minder kansrijk lijkt Maarnaar Tijn Dries, numero 13 op de lijst D66, dat in de laatste peilingen terugzakt naar negen zetels.

Een klein kansje is er ook nog voor voormalig SGP-commissielid Betrick van de Dikkenberg, nummer 4 op de lijst SGP, dat twee zetels scoort in de peilingen. Hoog (2) op de lijst voor 50plus staat de Doornse Marianne Spaargaren, maar de kans dat de seniorenpartij een tweede zetel haalt is gering. Nog geringer zijn de kansen op een zeteltje voor Doornaar John Hendriks, numero 3 op de lijst Libertarische partij.

Verder staat nog een kleine serie zittende of net vertrokken gemeenteraadsleden op onverkiesbare plaatsen, waarmee de opgetelde kansen op Heuvelruggers in de Provinciale Staten op de vingers van een halve hand te tellen zijn. Als Keller en Thiadens worden gekozen vervangen zij de twee vertrekkende Heuvelrugse statenleden Blom en Van Wikselaar.

Hillridge wenst je morgen veel wijsheid toe in het maken van de juiste keuze. Mocht je nog meer studie willen verrichten naar standpunten, kun je terecht op de speciale verkiezingspagina voor PS ’15 en Waterschap ’15. Daar vind je ook een serie columns van lokale en soms iets minder lokale kandiidaten, met en ook zonder een eigen tone of voice.

 

NB. Eerder stond hier geschreven dat ook voormalig wethouder Elisabeth van Oostrum kans maakt op een zetel, in haar geval in de Eerste Kamer. Dat is onjuist, omdat Van Oostrum niet tiende maar twintigste staat op de lijst en daarmee weinig kans maakt gekozen te worden in de senaat.