Heuvelrug

Bouwproject verlicht lasten Cultuurhuis

Met de start van de nieuwbouw op de De Beaufortweg wordt een braakliggend stukje Doorn weer ingevuld. Met de opbrengsten kan het lokale Cultuurhuis iets verder afbetaald.

Wethouder Boonzaaijer kwam gisteren op de fiets om de bouw met zijn aanwezigheid op te luisteren. Voor hem was het niet moeilijk te vinden, bij de boerderij die ooit op dezelfde plek stond haalde hij als jongetje de kaas voor de Boonzaaijertjes. ‘Dus ik begrijp ook dat er mensen moeite hebben met de bouw op wat vroeger een landelijk stukje Doorn was.’

Maar, voegde Boonzaaijer er aan toe, dat is lang geleden en sindsdien heeft er veel meer gestaan. ‘Een muziekschool, een bieb, een mavo, ooit was het geloof ik nog een hangplek voor jongeren.’ Nu ligt er wit zand, voor de fundering van een appartementengebouw, al gekocht door Heuvelrug Wonen. Directeur Sleyfer zei verheugd te zijn ‘weer veertien appartementen in de sociale sfeer aan zijn voorraad toe te kunnen voegen.

Sleyfer was daar lang zelf mee bezig geweest, zonder resultaat. Daarom ging het project vijf jaar geleden over naar de lokale projectontwikkelaar Jeroen Rijlaarsdam, die het project wel van de grond kreeg, omdat hij er wel in slaagde er ook nog de bouw van zeven vrijesectorwoningen aan te koppelen.

‘Die staan sinds vorige week in de verkoop’, zegt aannemer Dick Nijkamp, van Goosen Te Pas Bouw. Prijzen van de drive-in woningen liggen rond de vijf ton, maar dat de markt aantrekt heeft Nijkamp al gemerkt. ‘Er loopt al een optie.’

Potje Cultuurhuis

En dat is goed, want een deel van de opbrengsten van het nieuwbouwproject gaan naar het potje waaruit de lening voor het de bouw van Doornse Cultuurhuis wordt betaald. Om hoeveel het precies gaat weet wethouder Boonzaaijer niet uit het hoofd. ‘Maar het gaat om enkele tonnen.’ De financieringslast van de cultuurhuizen –jaarlijks zes ton voor Leersum en meer dan zeven ton voor Doorn– kunnen met de opbrengsten van project De Beaufortweg iets zakken.

De bouw van het project De Beaufortweg heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Tot aan de Raad van State hebben omwonenden bezwaar gemaakt. Volgens hen is de bouw te massaal in vergelijking met de laagbouw in de buurt. Bovendien zou de nieuwbouw het zicht op het landelijk gebied teniet doen, maar de Raad van State gaf hen hierin geen gelijk. Wel kostte het jaren vertraging.

Cheque voor schoolplein Schoonoord

Bij de bouwstart gisteren overhandigden Rijlaarsdam, Boonzaaijer en Nijkamp ook een cheque van €1500 aan de nabijgelegen school Schoonoord. Volgens Rijlaarsdam is de cheque geschonken omdat de bouwers van de woningen iets willen doen voor de buurt. ‘Iets voor sport en ontspanning. Een basketbalpaal, een tafeltennistafel, dat mogen ze zelf weten,’ aldus Rijlaarsdam, wiens kinderen zelf op de school zitten.

Rijlaarsdam ziet graag dat de school de handschoen ook oppakt. ‘We hopen dat de school ook iets terugdoet. Ik weet dat veel kinderen pendelen tussen school, huis en sporthal Steinheim, en dan door die buurt scharrelen. Daar wordt wat over gemord, omdat die kinderen ook weleens een papiertje of flesje weggooien. Het zou mooi zijn als er af en toe een klas door de buurt wandelt om dat op te ruimen.’

Directeur Krouwel van Schoonoord-Doorn kon Rijlaarsdam geruststellen. ‘Een verrassing. We hebben recent onze school heel mooi verbouwd, maar dan zie je dat het geld op is en er buiten toch nog veel zou kunnen gebeuren. En over die rommel: ik weet dat het gebeurt en dat er ergernis over bestaat. Maar dat komt goed. We zullen er een paar buitenploegen op uit sturen.’

 

Lees ook:
Taxateur maakt fout en moet verschil (€235.000) bijpassen
Vraagtekens rond financiering Cultuurhuizen

Gemeente wil kwart miljoen van falende taxateur
Digitale folder bouwproject

Beaufortweg bij Heuvelrugwonen