Ingezonden

Onderhoud Oorlogsmonument Doorn overgedragen

(ingezonden door Erwin Kamp)

 

Na zes jaar iedere maand het Oorlogsmonument in Doorn te hebben schoongemaakt, heeft het A-team het onderhoud van het monument overgedragen aan een nieuwe generatie jongeren. Afgelopen dinsdag 27 april kwamen Emma, Norah, Valentijn en Okke, onder leiding van vader Peter Bos, gewapend met bezem en papierprikker het monument schoonmaken. Voor de komende dodenherdenking ligt het monument er weer netjes bij.

In 2009 startte Joshua Kamp, na een emotionele oproep van Oud-Doornaar Adrian Hovestad in De Kaap, een actie om het monument maandelijks schoon te maken. Samen met klasgenoten en twee buurtkinderen ruimden zij het zwerfafval rond het verwaarloosde monument op iedere laatste woensdagmiddag van de maand op. Bij hun werkzaamheden kregen zij ondersteuning met het verstrekken van vuilniszakken en bezems van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Adrian Hovestad was emotioneel getroffen door deze actie. Zelf vertelde hij dat hij als tienjarige jongen tegenover het monument had gestaan toen de Canadezen op 7 mei 1945 Doorn binnen trokken. Later in de jaren vijftig emigreerde Adrian naar Canada. Door de actie van Joshua is er een hechte vriendschap met Adrian ontstaan.

Het A-team kreeg door hun schoonmaakwerkzaamheden ook veel aandacht in De Kaap. Zelfs het Jeugdjournaal besteedde aandacht aan het initiatief van de jongeren uit Doorn. In 2013 ontving het A-team de aanmoedigingsprijs onderhoud Oorlogsmonumenten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Nu groep 7 van de openbare basisschool De Kameleon in Doorn het onderhoud van het Oorlogsmonument heeft overgenomen zal het in de toekomst er opgeruimd bij blijven staan.